Schindler listája Hollywood Steven Spilberg filmrendező A cápa Ryan közlegény megmentése Az elveszett frigyláda fosztogatói
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mai napon ünnepli hetvenedik születésnapját a világ valószínűleg legismertebb filmrendezője, akinek több műfajban is klasszikus mozik egész sorát köszönhetjük, és aki vitán felül óriási hatást gyakorolt a globális filmipar alakulására évtizedeken át. A jeles napon karrierje legfontosabb filmjeit listára gyűjtve köszöntjük Steven Spielberget!

Párbaj (1971)


Spielberg a tévében kezdte a pályafutását (rendezett Columbo-epizódot is!), és a Párbaj is tévéfilmként indult - aztán olyannyira jól sikerült, hogy a stúdió vezetői megbízták még néhány jelenet hozzáforgatásával Spielberget, és moziba küldték a filmet. Melyben a végtelen amerikai utakon egy hétköznapi autós és egy fenyegető kamion közlekedési konfliktusnak induló küzdelme válik élet-halál harccá.

A cápa (1975)

Ha azt mondjuk, hogy máig, azaz négy évtized múltán is ez a legjobb cápás film a jó néhány próbálkozó ellenére, azzal talán érzékeltetjük Spielberg filmjének jelentőségét, amely egyben a horror műfaját is megújította. A kisvárosi fürdőhely turistáit terrorizáló óriáscápa és a vele szembeszálló férfiak története még ma is olyan hatást gyakorol, hogy a megnézése után nem nagyok akaródzik tengervízbe menni...

Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)

Az új-Hollywoodnak nevezett generáció egykori ifjú titánjai egy idő után többségükben a nagy költségvetésű szórakoztató filmek világában kötöttek ki - és újították meg azt is. Mint például két régi cimbora, Spielberg és George Lucas, akik közösen hozták tető alá az Indiana Jones-filmeket: Spielberg rendezte őket, Lucas pedig az ötletgazda és producer volt. Így született meg minden idők egyik leghíresebb popkulturális karaktere, a kalandozó régészprofesszor Indiana Jones, akit a 2019-re tervezett újabb folytatásban már ötödszörre visz majd vászonra Steven Spielberg.

E. T. - A földönkívüli (1982)

Steven Spielberg egyik legkedvesebb műfaja a sci-fi: Harmadik típusú találkozások, A. I. Mesterséges értelem, Különvélemény, Világok harca... De mind közül a legvarázslatosabb egy családi mozi, amiben egy nyomi külsejű, nálunk felejtett kis földönkívüli és a neki segítő gyerekek kalandjait izgulhattuk végig - a hold előtti átbiciklizésnél pedig a mai napig garantált az elérzékenyülés.

Jurassic Park (1993)

Hogy milyen hatást tudott gyakorolni egy-egy Spielberg-film a világra: a Jurassic Park nem csak a valaha volt legnagyobb bevételt elérő mozi lett a maga idejében, de a dinoszauruszok szerepeltetésével máig tartó divatot teremtett, az egyetemeken pedig hirtelen megnövekedett a jelentkezők száma a paleontológia szakokon. Azóta pedig folytatások sora született (és születik még) a jelenkorban dinókat klónozó és veszélyes állatkertben tartó park sztorijából.

Schindler listája (1993)

Szakmailag Steven Spielberg ezzel a filmmel ért el a csúcsra: régi tervét (és ahogy ő mondta: adósságát) tudta megvalósítani ezzel a fekete-fehér holokausztmozival, és díjesőben részesült érte, többek között a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó Oscart is elnyerve, ami korábban sosem sikerült neki. A második világháborúban zsidókat mentő német gyáros sorsa pedig így elfoglalta a helyét a filmtörténetben.

Ryan közlegény megmentése (1998)

Ha már második világháború: Spielberg másik kedvenc zsánere a történelmi film, olyan rendezésekkel, mint a Bíborszín, A Nap birodalma, az Amistad, a München, a Hadak útján, a Lincoln, vagy épp legutóbb a Kémek hídja. Közülük talán a Ryan közlegény megmentése emelkedik ki leginkább, minden idők egyik legjobb és legéletszerűbb csatajelenetével a normandiai partraszállásnál, és egy később gyümölcsöző alkotói kapcsolat első állomásaként Tom Hanksszel.

És hogy miért egy majd 20 éves film az utolsó a Spielberg legfontosabb rendezéseit összegyűjtő, időrendes listánkon? Nos, erről ő tehet: azóta is akadtak jól sikerült, sőt kiemelkedő filmjei (Kapj el, ha tudsz, Terminál, Kémek hídja stb.), de olyan nem, ami a klasszikussá nemesedő rendezéseihez mérhető. De jöhet még ilyen: a hetvenedik születésnap dacára Spielberg nagyon is aktív, csak a következő három évre öt általa rendezett film szerepel a tervekben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.