Locarnói filmfesztivál
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elkezdődött a 72. Locarnói Filmfesztivál szerda este, a programsorozat nyitóestjén a májusban elhunyt Freddy Buache filmkritikusról, a fesztivál egykori vezetőjéről emlékeztek meg a Piazza Grandén. Több mint 200 rövid-, játék- és dokumentumfilm szerepel a filmfesztivál programján. A nyitófilm Ginevra Elkann rendező Magari című olasz családtörténete.

A nemzetközi verseny csütörtökön veszi kezdetét: 17 mű verseng az Arany Leopárdért, amelyet augusztus 17-én adnak át. A díjakról ötfős zsűri dönt.
A tíznapos fesztivál központi helyszínén, a Piazza Grandén szombat este látható a programsorozat egyik kiemelt filmje, Quentin Tarantino Volt egyszer egy... Hollywood című alkotása. A fesztiválon Hilary Swank pénteken veszi át a Leopard Club díjat. Az Arany Leopárd-életműdíjat John Waters, a Rózsaszín flamingó és a Hajlakk rendezője kapja.
A februárban elhunyt svájci színész, Bruno Ganz emléke előtt Theo Angelopoulos Az örökkévalóság meg egy nap című 1998-as alkotásának vetítésével tiszteleg a fesztivál - a színész a főszerepet játszotta a filmben.

Berlin felett az ég (Bruno Ganz) Forrás: AFP


A fesztivált első alkalommal vezeti a francia Lili Hinstin, aki nagy súlyt fektet a társadalomkritikára. "A mozinak segítenie kell, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, és szembesítenie kell a nézőt a jelen sürgető és nyugtalanító kérdéseivel" - mondta a művészeti igazgató.
A fesztivál augusztus 17-éig tart a Lago Maggiore partján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.