A két sztár az Álmok otthona című film forgatásán habarodott egymásba, amelyet csütörtöktől a hazai mozik is játszanak - és amely jó eséllyel csak a színészek románca miatt marad emlékezetes.


Bő másfél éve, 2010 elején forgatták le Kanadában az Álmok otthona című filmet, és a világsajtó ezután jó ideig a két főszereplő közötti románctól volt hangos. A magyar származású Rachel Weisz filmrendező élettársát és fiának apját, a többek között a Fekete hattyút is jegyző Darren Aronofskyt hagyta ott viharos gyorsasággal Daniel Craigért, akivel nem sokkal később a világtól elbújva össze is házasodtak.ecranlarge.comA két sztár az Álmok otthonában egy, a kislányaikkal új házba költöző fiatal házaspárt alakít, és a filmbeli bensőséges jeleneteik is arról árulkodnak, hogy kiválóan működött közöttük az összhang. Persze egy idilli család idilli új otthonáról mindig csúnya dolgok derülnek ki az efféle filmekben, és ez itt sincs másképp, ám ez még csak a kezdet. Amikor a férj elkezd nyomozni a rejtély után, olyan dolgokra bukkan, amelyek mindent megváltoztatnak - és hiába következik be ez egészen korán a cselekmény során, nem árulhatunk el róla többet, mert akkor a film egyetlen igazán ütős poénját lőnénk le.

ecranlarge.com


Az Álmok otthona nem csak a két színész bulvársztorija miatt tűnt érdekesnek: fordulatosnak ígérkező története és a rendező személye is az átlaghorrorok fölé látszott emelni a filmet. A direktori székben ugyanis az a Jim Sheridan ült, akinek olyan klasszikusok fűződnek már a nevéhez, mint A bal lábam vagy az Apám nevében. A többszörös Oscar-jelölt veterán ír rendező azonban ennek a filmnek a kapcsán többször is összeveszett a gyártó stúdióval, elégedetlen volt a forgatókönyvvel és a felvett anyagokkal, a változatásait azonban nem vették figyelembe, sőt a vágási folyamatot is kivették a kezéből. Mindez megfejelve azzal, hogy a film a forgatást és utómunkát követően majd' egy évig pihent dobozban a bemutatójáig, rosszat sejtetett.


ecranlarge.com


Ez pedig sajnos be is igazolódott, noha az Álmok otthona egyáltalán nem rettenetes film, csupán meglehetősen érdektelen és rettentően sablonos. Van egy alapötlete, amelyik olyan, mintha a kísértetházas horrorok kliséiből és a Viharsziget című filmből mixelték volna össze, de ez még működőképes is volna. A szerkezettel van itt valami súlyos probléma, a ritmussal, ahogyan ezt a történetet és annak információit adagolja nekünk a film. A lassú és papírízű felvezetést követően körülbelül a filmidő felénél ellövi a nagy fordulatot, utána csak unalmas tötymörgést kell néznünk a fináléig, amikor pedig egy égből pottyant, blőd megoldással zár le mindent.ecranlarge.com


Azt viszont mindenképp meg kell jegyeznünk, hogy az Álmok otthona nem igazán horror: csak minimális mértékben használja az ijesztgetést, sokkal inkább próbál meg egy idő- és tudatsíkokkal játszó pszichothriller eszközeivel élni. Csak sajnos nem túl emlékezetes módon.

Kiknek ajánljuk?
- akik kíváncsiak, milyen szerelmespárként Craig és Weisz
- akik csak azért nem ülnének be rá, mert félnek a 'horror' címkétől
- akik feltétlenül látni szeretnék a Jim Sheridan-életmű legújabb darabját

 

Kiknek nem ajánljuk?
- költözködőknek
- akik nem szeretik, ha a film felénél lelövik a poént
- akik láttak már egynél több kísértetházas filmet és/vagy pszichothrillert

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Mit tennél, ha nem éreznél többé illatokat?http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20110927-szorakozas-film-kritika-mit-tennel-ha-nem-ereznel-tobbe.html A szextársi kapcsolat szépségei és buktatóihttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20110920-a-szextarsi-kapcsolat-szepsegei-es-buktatoi.html A filmvászon híres rosszfiúihttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20110907-szorakozas-mozi-film-akik-mindig-a-sotet-oldalon-allnak.html Antonio Banderas a plasztikai műtétek megszállottja letthttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20110906-mozi-film-szorakozas-antonio-banderas-a-plasztikai-mutetek-megszallottja.html