Angelina Jolie első rendezése csúnya kudarc

film háború mozi Bosznia Angelina Jolie bosnyákok szerbek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világsztár színésznő (nagyrészt) nálunk forgatott filmje a vállalásaival számtalan csapdát állít fel saját magának. Mindbe szépen bele is sétál, és közben súlyos rendezői hiányosságokat mutat. A vér és méz földje, kritika.

Angelina Jolie filmje még szinte el se érkezett hozzánk, már rengeteget szerepelt a híradásokban. Kezdődött magával a ténnyel, hogy Jolie kirándulást tesz a kamera másik oldalára: ugyan nem példa nélküli, hogy híres színésznők a pályájuk egy pontján rendezni is kezdenek (lásd Jodie Foster, Sophia Coppola, Sophie Marceau vagy Drew Barrymore esetét), de olyan még nem nagyon fordult elő, hogy egy karrierje csúcsán álló szexszimbólum tegye ezt meg.

ecranlarge.com
ecranlarge.com

Folytatódott a dolog a magyarországi forgatással: a média mással sem volt tele, mint Jolie-val és az ő filmjével, a budapesti Rózsák terén pedig össznépi verseny kezdődött, hogy ki tud jobb fotót csinálni a pufidzsekis Angelináról ötszáz méter távolságból. Amikor kész lett a film, a fogadtatása kavart botrányokat. Boszniában ugyan ünnepelték a premieren, de ott is akadtak szép számmal tiltakozók, akiknek nem tetszett, hogy a filmbeli bosnyák nő beleszeret a szerb fogvatartójába. A boszniai szerb területeken be sem engedték mutatni a mozikban, a szerbiai díszbemutatóra pedig kemény 12 darab ember ment el, mondjuk nem is csoda: A vér és méz földje egyértelműen a szerbeket mondja ki felelősnek a délszláv háborúért.

Dumáljuk ki! Szocpol újratöltve




ecranlarge.com
ecranlarge.com

Danijel a szerb katonaság egyik vezetője, így ő is gyorsan parancsnokká válik. Eközben Ajlát más bosnyák nőkkel együtt elhurcolják, hogy a szerb katonák szükségleteit szolgálják ki - minden téren. Ajlát Danijel menti meg, aki maga mellé veszi a nőt "személyes szolgaként", hogy megvédje a többi katonától. Kettejük között bizonytalan viszony alakul ki, ami szerelmet, gyűlöletet és bosszúvágyat egyaránt hordoz.

Átalakítunk! Elfoglalt anyukából trendi nő lett! Kattints a galériáért!



Nehéz elképzelni, miért pont egy ilyen történetet választott Angelina Jolie az első rendezésének (ráadásul ő írta a forgatókönyvet is). Talán ez az ambivalens szerelmi viszony foghatta meg, akkor viszont nem érthető, miért nem szorítkozott a filmjében annak kifejtésére. Ugyanis A vér és méz földje ennél sokkal többet vállal: el akarja mesélni az egész boszniai háborút úgy, hogy ráadásul igazságot is szolgáltat közben. Azt pedig nem lehet Hollywoodból megtenni (sajnos még közelebbről se), hiába dolgozott akármennyi szakértővel, vagy végzett bármennyi kutatást Angelina Jolie.

ecranlarge.com
ecranlarge.com

A film minden egyes jelenete hamis és kimódolt, kelet-európaiként egyikről sem hihető, hogy így történt meg, még akkor sem, ha a bennük foglalt események mindegyike akár meg is történhetett valahol-valamikor a boszniai háborúban. Ráadásul a megvalósítás módja is súlyos hibáktól hemzseg.
A filmben egyedül a színészválasztás dicsérhető: a főbb szerepekben hiteles arcú emberek játszanak. Viszont a szájukba adott mondatok hamisan csengenek, az általuk bejárt terek sután fényképezettek, a film brutalitása pedig öncélú sokkolásnak tűnik. De ami a legnagyobb baj: hiába vállalta azt Angelina Jolie, hogy ebben a filmben elmeséli egy szerelem és egy háború történetét, végül csak az események felsorolására futotta neki. Nem mutatja meg, sőt úgy tűnik, gondolata sincs arról, hogy IGAZÁBÓL mi történt ebben a háborúban és e között a két ember között.

Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!



Kiknek ajánljuk?

- akik kíváncsiak rá, mit tud Angelina Jolie filmrendezőként
- akik szeretnék viszontlátni a magyar forgatási helyszíneket a filmvásznon
- akiket könnyű sokkolni és meghatni

Kiknek nem ajánljuk?

- akik szeretnék megtudni, mi is történt igazából Boszniában
- akiket zavar a hiteltelenség
- akik nem szeretik a hosszúra nyújtott, homályosan-sután fogalmazó filmeket

Tipp! Óriásira dagadt a szexi énekesnő! Kattints a galériáért!

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!



A némafilmes című alkotás diadalmaskodott a 84. Oscaronhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120227-a-nemafilmes-cimu-alkotas-diadalmaskodott-az-oscaron-2012.htmlOscar-díjat érhet a fekete-fehér némafilmhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120223-mozi-szorakozas-program-feketefeher-nemafilm-az-oscardij-egyik-fo.htmlEgy szexfüggő férfi viszontagságai (18+)http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120217-mozi-film-kritika-egy-szexfuggo-ferfi-viszontagsagai.htmlA díva titkos románca - Marilyn Monroe életre kelhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120215-ezt-nezd-meg-a-moziban-marilyn-monroe-eletre-kel.htmlSzerették és még többen gyűlölték - Ki az igazi Vaslady?http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120130-mi-van-a-vaslady-pancelja-mogott.htmlKi a tégla? - Colin Firth és a magyarnyelv-tudáshttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120126-colin-firth-es-a-magyar-nyelvtudas.htmlA 8 leghíresebb film, amit Magyarországon forgattakhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120124-a-8-leghiresebb-film-amit-magyarorszagon-forgattak.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.