a nap cikke művészet Caravaggio festmény bűncselekmény Rembrandt rablás lopás Picasso
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Abszurd belegondolni, hogy valahol egy franciaországi szemétdombon csöpögő tejesdobozok és összetört sörösüvegek alatt málik cafatokra Picasso egyik legkülönlegesebb festménye. Ám legalább ilyen hihetetlen, hogy rendőrnek öltözve lazán bejuthatunk egy múzeumba éjnek évadján, és leakaszthatunk néhány képet a falról. A Life.hu felidézi a világ legemlékezetesebb műkincslopásait.

1. Cézanne: "Auvers-sur-Oise látképe"

Miközben 1999. december 31-én az egész világ a milleniumot ünnepelte, az angliai Ashmolean Múzeumba váratlan látogatók érkeztek... nem épp szilveszteri mulatságra. Ekkor veszett nyoma egy ötmillió dollárt érő Cézanne alkotásnak. Ám bármily tragikus is az eset, ki tudja, talán a mester még örülne is neki, hogy lába kélt a képnek: ő maga sosem tartotta befejezett munkának, sőt, még alá se írta a festményt.

Forrás: www.britannica.com
Forrás: www.britannica.com

2. Picasso: "Galamb borsóval"

2010 májusában nem kevesebb mint öt festmény tűnt el a párizsi Modern Művészetek Múzeumából. Az elkövető egy magányos tolvaj volt, aki az ablakon át jutott be az épületbe. Ám a több mint százmillió dolláros fogás legértékesebb darabja sosem került a tolvajt felbérlő gyűjtő(k) kezébe: a rabló röviddel a bűncselekmény után egy szemeteskukába ejtette. Amikor egy évvel később lezárult a nyomozás, és egy kivételével előkerültek a képek, nyilvánvalóvá vált: Picasso majd' harmincmillió dollárt érő mesterműve ott hever valahol egy szemétdomb alján, és vélhetően soha többé nem kerül elő.

Forrás: www.wikipaintings.org
Forrás: www.wikipaintings.org

3. Rembrandt: "Vihar a Galileai tengeren"

Ennek a mesterműnek az eltűntét minden idők egyik legnagyobb műkincslopásaként tartják számon. 1990-ben, a bostoni Isabelle Stewart Gardner Múzeumból csenték el a rendőrnek öltözött tolvajok, tizenkét másik művel együtt. Köztük volt Vermeer "A koncert" című képe is, amelyet a világ egyik legértékesebb elveszett festményeként tartanak számon. Az ellopott alkotások becsült értéke félmilliárd dollár. Úgy fest, a rendőrök nem minden esetben őriznek és védenek...

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

4. Caravaggio: "Jézus születése Szent Ferenc és Szent Lőrinc társaságában"

Caravaggio utolsó képe olyan hányattatásokon ment keresztül, hogy az egész történet megtöltene egy könyvet. Az alkotás 1969 októberében tűnt el a palermói San Lorenzo-templomból, ahol az oltárat díszítette. A tolvaj egyszerűen kivágta a keretből a hat négyzetméteres festményt, amely a következő évtizedekben az olaszok élénk fantáziájának köszönhetően önálló életre kelt. Egyesek szerint már a rablás napján megsérült, mások azt mondják, egy disznótelepen rejtegették, ahol megették a sertések. Akárhogy is, a húszmillió dollárt érő mesterművet máig nagy erőkkel keresi az FBI.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

5. Van Gogh: "Tengeri látkép Scheveningenben"

A háborgó habokat ábrázoló festmény - amelyre festés közben rátapadtak a közeli tengerpart homokszemcséi - az amszterdami Van Gogh Múzeum büszkesége volt. 2002-ben azonban két maszkot viselő férfi meglovasította a műtárgyat egy másik legendás képpel együtt úgy, hogy a múzeum tetőszerkezetéről ereszkedtek le. A tolvaj mindenre gondolt: füstbombákkal vakította el a biztonsági kamerákat. A két mű összesen harmincmillió dollárt ért. A tolvajokat ugyan egy évvel későb előállították, és beismerték bűnösségüket, a két legendás Van Gogh kép sosem került elő.

Forrás: www.vangoghgallery.com
Forrás: www.vangoghgallery.com


Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!



A történelem legbotrányosabb pápáihttp://www.life.hu/szorakozz/20130227-v-celesztin-ix-benedek-vi-sandor-viii-janos-xii-pius.htmlA legbátrabb nők a történelemben, akik kiálltak az elveikérthttp://www.life.hu/szorakozz/20120924-jeanne-darc-i-erzsebet-zrinyi-ilona-harriet-tubman-golda-meir.htmlBotrányos szeretők, különc kalandok - Veszedelmes viszonyok a történelembenhttp://www.life.hu/szorakozz/20120507-veszedelmes-viszonyok-a-tortenelemben.htmlA hadüzenet oka: a nő - 4 különleges asszonysors a történelembenhttp://www.life.hu/szorakozz/20120319-a-haduzenet-oka-a-no-negy-asszony-akik-miatt.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.