Hullaszag sem állhatja útját a szerelemnek

film filmművészet mozi szórakozás program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Láttunk már néhány szokatlan szerelmi párosítást a filmvásznon, de zombi és ember románcát még nem nagyon. Meg kell hagyni, a hullamerev Rómeó és a nekrofil Júlia viszonya eléggé viccesre sikeredett - igaz, ez is volt a cél. Eleven testek, kritika.

Mióta a világ két pofára zabálta a vegetáriánus vámpír és a száját soha becsukni nem tudó tinilány vértelen románcát az Alkonyatban, megnyílt az út a további bizarr szerelmi párosok előtt - noha persze már a szörnyfilmek hőskorszakában is rendszeres volt, hogy Frankenstein teremtménye, a Farkasember, vagy épp King Kong beleszeret egy szépséges hajadonba. Amíg azonban a régi filmekben ez valamiféle szomorúan egyoldalú, tragikus viszonyt jelentett, addig a kortárs tömegfilm elkezdte megnézni, hogy mi van, ha TÉNYLEG összejön két nagyon különböző, más "fajból" származó teremtmény. A dolog sikere pedig azt mutatja, hogy ezen keresztül valamit sikerült elkapni a korhangulatból, az efféle sztorik minden romantikus bugyutasága ellenére is.

Forrás: Facebook/Warm bodies
Forrás: Facebook/Warm bodies

Szerencsére az Eleven testekre kevéssé jellemző ez utóbbi - már a bugyutaság, a romantika megvan. Isaac Marion magyarul is olvasható regényéből íródott a történet, és az alapfelállás annyira groteszk, hogy az már jó: az arisztokratikus vámpírokkal ellentétben itt egy hörgő és csoszogó, hullaszagú fiú a "hősszerelmes". Aki azért szeret bele egy emberlányba, mert megöli és megeszi annak pasiját - a fickó agyának elfogyasztása révén pedig megkapja annak emlékeit és érzéseit is, így a vonzalmat is Julie iránt. Így aztán meg is menti őt a többi zombitól és a saját feltörő ösztöneitől (azaz itt is akad némi önmegtartóztatós tanmese, mint az Alkonyatban - "tinik, nem kell egyből szexelni!"), majd megpróbál közelebb férkőzni a nyilván cseppet rémült csajhoz. Eközben pedig megküzd a saját zombiságával is, például hogy beszélni alig tud, fizikailag sem túl vonzó: lássuk be, kamaszkorunkban mi magunk sem éreztük ezt másképp az ellenkező nem közelében. Azzal persze nem árulunk el nagy titkot, hogy az R nevű zombi és a Julie nevű lány (lásd Rómeó és Júlia) közeledése végül sikerrel jár, és a szerelem mindent megváltoztat, talán még a halottak is életre kelnek tőle.

Forrás: Facebook/Warm bodies
Forrás: Facebook/Warm bodies

Az Eleven testek két műfajt keresztez látványos módon: a tini romantikus komédiát és a posztapokaliptikus zombifilmet. A regényben a hangsúly inkább az utóbbin, a filmben az előbbin van: a szerelem itt a lényeg, kérem, és a poénok, a zombik irtása és az emberiség túlélése a távoli jövőben csak kulisszák a két ifjú románcához. A korábban az emlékezetes Fifti-fiftit jegyző Jonathan Levine ebben a filmjében is ügyesen zsonglőrködik a különböző hangnemekkel és varázsol egy alapvetően tragikusnak tűnő alaphelyzetből nem ízléstelenül vicces, hanem kedvesen humoros komédiát. Ami egyaránt kielégítheti az Alkonyat-rajongókat (pláne a Kristen Stewartra erősen hasonlító főszereplőnő révén), és azokat is, akiknek a csöpögős romantika helyett inkább a sötét humor és a bájos esetlenkedés jön be a szerelmes filmekben.

Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!



Kiknek ajánljuk?

- tiniromantikára vágyóknak
- akiknek tetszik a bizarr alapötlet
- akiket érdekel a műfajok keresztezése

Kiknek nem ajánljuk?

- akik szerint méltatlan dolog egy zombi Rómeó
- akik a könyv alapján egy sötétebb történetet remélnek
- akik szeretnek belekötni egy sztori ésszerűtlenségeibe


Forrás: AFP
Forrás: AFP
Kövesd az Akkor és most oldalt a Facebookon!


Érdekel a retró? A régi idők nagy filmjei, zenéi, sztárjai? Kövesd az Akkor és most oldalt és szemezgess a gyönyörű fotókból és képösszeállításokból.


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ AKKOR ÉS MOST OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.