Megnyitottuk időutazási irodánkat! Avagy: te melyik korba mennél?

Brad Pitt Bruce Willis időutazás Vissza a jövőbe X-Men - Az eljövendő múlt napjai Bill Murray 12 majom Jöttünk, láttunk, visszamennénk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emberiség régi vágyálma az időutazás, így hát annyi más álomhoz hasonlóan a filmekben gyakran valóra is váltják ezt. Ezen a héten a mozikban szuperhős mutánsoknak kell visszatérniük a múltba az X-Men - Az eljövendő múlt napjaiban, mi pedig ez alkalomból összegyűjtöttük a kedvenc időutazós filmjeinket.

Végső visszaszámlálás (1980)

Ha lehetőség van rá, meg szabad-e változtatni a történelem menetét, vagy inkább hagyni kell megtörténni a tragédiákat is, hogy ne befolyásoljuk a jövőt (azaz a jelent)? Ezzel a dilemmával szembesül annak a repülőgép-anyahajónak a legénysége, amely egy mágneses viharba kerülve épp a Pearl Harbour elleni japán támadás előtt találja magát az időben. Kirk Douglas és Martin Sheen késhegyre menő vitái egy háborús kalandfilmbe oltott filozófiai traktátusban.

Vissza a jövőbe (1985)

Minden időutazós filmek tán legnagyobb klasszikusa, legalábbis Magyarországon biztosan, hisz épp a videokorszak felfutásakor vált sokak nagy kedvencévé és egyben kultfilmmé. Marty "nyuszi/nemnyuszi" McFly és a kissé őrült Doki kalandjai a téridőugrásra alkalmas szuperkocsival két folytatást is megéltek, és az időutazás kimeríthetetlen témáját a humoros oldaláról fogták meg. A második részben pedig 2015-be utaztak előre, azaz lassan számíthatunk az érkezésükre.

Idétlen időkig (1993)

Az időutazós filmek egyik altípusa az, melyben a főhős időhurokba kerül: ugyanazt az időtartományt kénytelen újra- meg újraélni. (A közeljövőben érkező Tom Cruise-sci-fi, A holnap határa is ezt használja.) Ha viszont az ember egy mizantróp meteorológus, akinek épp egy vidéki porfészekből kell tudósítania, akkor cseppet sem kívánja az idő újraélését. Márpedig Bill Murray-vel ebben a fanyar humorú vígjátékban ez történik: minden nap ugyanaz lesz.

Jöttünk, láttunk, visszamennénk (1993)

Persze nem minden időutazós filmben a jelen a kiindulási pont: kerülhetnek át múltbeli személyek is a mi korunkba. Miként az egy szenilis varázsló hókuszpókuszai következtében egy középkori lovaggal és hű (?) szolgájával történik ebben a remek, folytatást is megélt francia vígjátékban, amely a két történelmi kor embereinek oly különböző mentalitásából csinál tréfát (és amely különbségek bemutatása gyakran fájóan hiányzik az e téren a külsőségekkel megelégedő időutazós filmek többségéből).

12 majom (1995)

Az előző filmmel ellentétben itt a jövőből érkezik egy úriember, nevezetesen Bruce Willis, hogy kiderítse, miként tört ki az a járvány, amely majdan elpusztít(hat)ja az emberiség nagy részét. Pechjére viszont kicsit elkalibrálják az utaztatását, így egy elmegyógyintézetben köt ki, a bolond Brad Pitt-tel az oldalán. Innen szép megmenteni a világot!

Looper - A jövő gyilkosa (2012)

Bruce Willisnek annyira bejött a jövőből való érkezés, hogy ebben a filmben újra megismételte: igaz, itt már a "jelen" is egy futurisztikus sci-fi környezet, ahová harminc évvel későbbről a maffia időgéppel küldi vissza a láb alól eltenni kívánt egyéneket. De mi van, ha egy bérgyilkosnak épp saját maga öregebb változatát kéne megölnie?

X-Men - Az eljövendő múlt napjai (2014)

Ha egy híres szuperhősös képregényszériából csináltak már olyan filmeket, amelyek a főszereplők felnőttkorában, és egy olyat is, amely a fiatal korukban játszódik, akkor egy időutazós sztori kiváló apropó lehet összehozni a kettőt - egyben az összes eddigi sztárszínészt egyetlen moziba. Világ mutánsgenerációi, egyesüljetek!

Gájer Bálint: "Magamat menedzselem - és ez kissé feledékennyé tesz"http://www.life.hu/kult/20140517-kulturcsemege-gajer-balinttal-a-voice-masodik-helyezettjevel.htmlBár pályája már jóval korábban, az ütőhangszeres tanulmányokkal és a zenei szakközépiskolával elkezdődött, igazán ismertté a TV2 műsorában, a Voice-ban vált. Férfias megjelenését és gyönyörű hangját egyaránt csodáltuk - a szavazatok egészen a második helyezésig repítették. Az idei évet valószínűleg piros színnel jegyzi, mert idén jelenik meg első önálló nagylemeze, miközben rengeteg fellépésre hívják szólóban és együttesével, a Group’N’Swing zenekarral is. Kultúrcsemege Gájer Bálinttal.KultOrigoEz a valaha élt legnagyobb állat - most bukkantak ráhttp://www.life.hu/kult/20140517-regeszeti-lelet-a-valaha-elt-legnagyobb-allatbol-most-bukkantak-ra.htmlA csontok méretéből ítélve a Földön valaha létező legnagyobb állatok maradványait találták meg Argentínában - írta meg az Origo.KultOrigoÚjranéző: Black Comedy - A sötétségben csak Liptai Claudia lát http://www.life.hu/kult/20140430-ujranezo-black-comedy-vilagos-hogy-komedia.htmlKi mondta, hogy a színházi előadás történetében csak a premier lehet érdekes? Ha egy régebben színpadra állított darabot ismét megnézel, azt veszed észre, hogy az egész érettebb lett, összeállt - és a rutinná vált előadás hatalmas pluszenergiát szabadít fel a művészekben. Újranéztük a Black Comedyt!KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.