Vad Fruttik Zagar Dés László Fonogram-díj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Poster Boy, a Biebers, a Vad Fruttik, a Zagar, a Sárik Péter Trió és a Kerekes Band is Fonogram-díjat kapott vasárnap az Akvárium Klubban rendezett gálaesten. Az év dala Deniz Egyetlen című száma lett, az életműdíjat Dés László kapta.

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MAHASZ) által rendezett díjátadón tizenhárom hazai és hat külföldi kategóriában adták át a szakmai zsűri által odaítélt Fonogram-díjakat. Az év hazai daláért folyó versenyben a közönség szavazatai döntöttek. Az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele a Poster Boy Bonjour, c'est Pop deux című anyaga (szerzői kiadás) lett, a hazai modern pop-rock kategóriában a Biebers Sorry című száma futott be, az év hazai alternatív vagy indie rock albumának, illetve hangfelvételének a Vad Fruttik Darabok című lemezét választották. Az év hazai elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele a Zagar Light Leaks című anyag lett, a hazai rap vagy hiphop felvételek között a Halott Pénz Szólj anyunak, hogy a városban vagyok, a hazai hard rock vagy metál kategóriában Lukács Peta War & Peace című albuma győzött.

Nótár Mary Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Az év hazai hagyományos slágerzenei albuma vagy hangfelvétele Nótár Mary Jó a stílusom című anyaga lett, a hazai kortárs szórakoztató zenei kategória győztese az Irigy Hónaljmirigy és a Mulat a király, az év hazai gyermekalbuma Bíró Eszter Állati zenés ABC-je lett, az év felfedezettje pedig Bogi. Az év hazai dzsessz albuma kategóriában a Sárik Péter Trió Jazzkívánságműsor című lemeze bizonyult a legjobbnak, az év hazai világ- vagy népzenei albuma a Kerekes Band Folklore Man című produkciója lett. Az év dalának Deniz Egyetlen című számát választották.

Bogi Forrás: Origo

Idén is díjazták azon külföldi kiadók lemezeit, amelyek a hazai piacon is jelen vannak - többek között díjat kapott James Blunt és Ellie Goulding dala is.

A gálaesten életműdíjat kapott az idén 60 éves Dés László szaxofonos, zeneszerző.

A Fonogram-díj valamennyi kategóriában egy művészi kivitelű aranyozott mikrofon. A könnyűzenei kategóriákban egy zenészekből, zenei szakemberekből, újságírókból álló jelölőbizottság, valamint egy szűkebb szakmai zsűri, a Fonogram Bizottság tagjai szavaztak. A Fonogram - Magyar Zenei Díjat - Arany Zsiráf díj néven - a magyar hanglemezkiadás kiemelkedő teljesítményeinek, valamint a nemzetközi hanglemezkiadás Magyarországon kiemelkedő sikerű és értékű albumainak díjazására alapította a MAHASZ közgyűlése 1992 szeptemberében. A díjra az elismerés odaítélésének évét megelőző két naptári évben Magyarországon megjelent album nevezhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.