Értelem és érzelem kinézet viaszszobor Büszkeség és balítélet Jane Austen regényíró
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Büszkeség és balítélet és más híres könyvek írója, Jane Austen 192 éve ezen a napon hunyt el. Nemrég készült el a viaszszobra, amely végre valósághűen ábrázolja őt.

Jane Austen könyveiért vagy azok megfilmesített változataiért sokan rajonganak. Gondolj csak a Büszkeség és balítéletre, az Értelem és érzelemre vagy az Emmára. Az angol írónő, akit a realizmus úttörőjének tartanak, a Hampshire megyei Steventon falujában született 1775. december 16-án. 192 évvel ezelőtt, 1817. július 18-án halt meg, mindössze 41 évesen. Az orvosok előtt akkor még ismeretlen és gyógyíthatatlan Addison-kórban szenvedett, amelynek következtében a teste elfeketedett. Sohasem ment férjhez, bár fiatalon eljegyezte magát Harris Bigg-Witherrel, de ezt később felbontották. Bár az írónő könyveit sokan ismerik, arcát már kevésbé. Ennek oka, hogy sosem készült róla hivatalos portré, egyszer testvére, Cassandra lerajzolta őt 1810-ben.

Forrás: Northfoto

A Bathban megnyílt Jane Austen Központ ezért arra kérte a festő-kutató Melissa Dringet, hogy hozza létre az Austen-hasonmást. 18 hónapig gyűjtötte hozzá az anyagot, amelyek alapján végül Mark Richards valósította meg a szobrot. Íme:

Forrás: Northfoto

Részlet sztárszerzőnk, Takács Nóra írásából:

„Jane sokat írt könyveiben humoros iróniával eseménytelen, vidékies környezetéről, csekélyke tapasztalatairól, és olykor saját magát, illetve életének megtörtént eseményeit is beleszőtte egy-egy regényébe. Hogy pontosan mi alapszik megtörtént eseményen és mi nem, abban nem lehetünk egészen bizonyosak, tekintve, hogy Jane halálát követően nővére mindent megtett, hogy megőrizze húga titkait. Azonban Jane írásait olvasva nehéz elképzelni, hogy valaki úgy tudjon írni a szív harcairól, hogy sosem élte át a nagy érzelmeket. Jane Austen valószínűleg tudta, mi a szerelem, a fájdalom, a csalódás és a vágyódás. Ezért volt képes mindezt tökéletesen tálalni könyveiben úgy, hogy nem csupán kora elismert, úttörő írónőjévé vált rövid időn belül, hanem mai napig leköti az embert minden műve.”
A teljes cikket IDE kattintva olvashatod el!

Korábban Tolnay Klárira emlékeztünk. A kétszeres Kossuth-díjas színésznő 100 éves lenne.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.