A 11 leghíresebb szinkronhang, akik már nincsenek közöttünk

szinkron Koroknay Géza Kenderesi Tibor Kránitz Lajos színész Végvári Tamás Kristóf Tibor Helyey László Selmeczi Roland Szakácsi Sándor Haás Vander Péter Bujtor István Gruber Hugó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyes színészekről, vagy karakterekről el sem tudjuk képzelni, hogy más hangon szólaljanak meg, mint amit már jól megszoktunk – ráadásul imádunk! Gondoljunk akár Jockey Ewing, Dagobert bácsi, vagy Brad Pitt magyar hangjára.

Az elmúlt években is sokakat elveszítettünk legnagyobb szinkronlegendáink közül. Most 11 legendás színészt válogattunk össze, akiknek örökké imádni fogjuk a hangját.

Haás Vander Péter

Az 52 éves színész hétfőn hunyt el. Több mint húsz éve szinkronizált, számos sorozat főszereplőjének adta a hangját: a Dexterben Dexter Morgan, a Cobra 11-ben Frank Stolte, a Lostban Desmond David Hume, A szökésben Quinn, a Shark - Törvényszéki ragadozóban Leo Cuttler államügyész magyar hangja volt.

Helyey László

A másfél éve elhunyt színészt az idősebb korosztály úgy ismerheti, mint Mátyás király, de Gérard Depardieu sem szólalna meg nélküle magyarul.

Selmeczi Roland

Autóbalesetben vesztette életét 2008-ban, 38 évesen. Halála a szinkronszínészetben is komoly veszteséget jelentett. Brad Pitt és Antonio Banderas hangjaként nők ezrei szerettek bele, ráadásul a Gyűrűk Ura dögös és bátor Aragornját is ő szólaltatta meg.

Bujtor István

Hat éve hunyt el a színész, aki Bud Spencer magyar hangja volt. Szinte minden filmjét ő szinkronizálta, még hasonlítottak is egymásra.

Gruber Hugó

A Jászai Mari-díjas színész, aki 3 éve ment el, rengeteg sorozatban működött közre, mint a Nash Bridges, vagy A farm, ahol élünk. Az 1950-es évektől szinkronizált, ő volt a híres Don Camillo hangja is. A sci-fi rajongók azonban a Csillagok háborúja Palpatine szenátoraként ismerhették.

Kenderesi Tibor

A 2011-ben elhunyt színészlegenda neve sokak számára egyet jelent Dagobert bácsival. Egyébként más mesékben is közreműködött: a Dragon Ball című sorozatban a Zseniális Teknős, a Hupikék Törpikékben Törpszakáll hangja volt.

Kránitz Lajos

Rengeteg színpadi szerepe mellett, emlékezetes szinkronszerepeket is kapott. Bujtor István mellett többször szinkronizálta Bud Spencert, de korábban minden pénteken ott volt a magyar családok nappalijában a Dallas főszereplőjeként: Jockey Ewingként, akinek még a nevetése is legendás.

Szakácsi Sándor

2007-ben, 54 évesen hunyt el. Kevin Costner, Richard Gere mindig az ő hangján szólaltak meg, de Jeremy Irons és Steven Seagal több filmjét is szinkronizálta. A sorozatrajongóknak az ő hangja egyet jelent Doktor House karakterével.

Koroknay Géza

Dokumentumfilmek narrátoraként, és reklámhangként is sokat foglalkoztatták 2013-ban bekövetkező haláláig. A leghíresebb szinkronszerepeiben James Belushinak és Clint Eastwoodnak kölcsönözte a hangját.

Végvári Tamás

Al Pacino és Harrison Ford soha nem szólaltak volna meg Végvári Tamás nélkül, aki már öt éve, hogy elhunyt.

Kristóf Tibor

Morgan Freeman és Sean Connery több filmjét szinkronizálta, de ő volt Az Oroszlánkirály gonosz nagybácsijának, Zordonnak a hangja is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.