Csaknem félmillióan látták az Alexander McQueen-kiállítást Londonban

fashion week divattervező kiállítás Alexander McQueen tárlat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Öt és fél hónap alatt csaknem félmillió látogatója volt a Viktória és Albert Múzeumban Alexander McQueen divattervező ruháiból rendezett nagyszabású kiállításnak Londonban.

Az intézmény igazgatójának tájékoztatása szerint a tárlat, melyet vasárnap zártak, volt a legsikeresebb a nagy múltú múzeum történetében. A BBC arról írt, hogy a Savage Beauty címmel rendezett kiállítás volt a valaha rendezett legnépszerűbb fizetős tárlat Nagy-Britanniában, és sokan e kiállítás kedvéért látogattak el először a Viktória és Albert Múzeumba.

Forrás: AFP/Carl Court

"Drámai, extravagáns, túlvilági" - a szigetország sajtója ezekkel a szavakkal jellemezte a nagysikerű kiállítást, amely a méltatások szerint egészen egyedülálló betekintést nyújtott a mindössze 40 évesen elhunyt divattervező világába. A tárlat 10 szekciójához az a John Gosling komponált és állított össze zenét, aki McQueen valamennyi divatbemutatójában közreműködött.
Az utolsó két hétvégén a múzeum - eddig példa nélküli módon - éjszakába nyúlóan is fogadta az érdeklődőket. Vasárnap is zsúfolásig megteltek a divattervező munkásságát bemutató termek.

A március közepén nyílt tárlat sikere várható volt, már elővételben több mint 70 ezer jegy kelt el. A Viktória és Albert Múzeumban Alexander McQueen 66 eredeti és a kiállítás kedvéért újból legyártott több tucat ruháját mutatták be, kezdve 1992-es diplomakollekciójától a 2010-es őszi-téli kollekciójáig, amely halála miatt befejezetlenül maradt. A tervező alig néhány nappal édesanyja halála után öngyilkosságot követett el.

A kiállítás kurátorai különböző témákra felfűzve válogatták össze a ruhákat, amelyek között mindössze egyszer, a kifutón látott darabok is voltak. Bemutatták többek közt McQueen híres skót és angol témájú kreációit, valamint a törzsi világ, a természet, a romantika, a lélek sötét oldala és a Platón meseországa, Atlantisz által ihletett darabokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.