Megformálta a cinikus űrpilótát, Han Solót az eredeti Csillagok háborúja-trilógiában, mindörökké ő marad Indiana Jones, és sosem fogjuk feledni a Szárnyas fejvadászban küzdelmét a replikánsokkal. Felfelé ívelő karrierjét azonban különös módon az ácsmesterség kitanulásának köszönhette.

Szó szerint kétkezi munkával szerzett magának filmszerepek Harrison Ford, mivel a statisztáskodással csak nehezen tudta eltartani akkori feleségét és gyermekét. 1964-ben abban a reményben utazott Los Angelesbe, hogy rádiós bemondóként szerez munkát.

Harrison Ford a Szárnyas fejvadász című filmbenForrás: Pro Video

Ugyan ez nem sikerült, de csatalkozott egy Új Tehetség-programhoz, aminek értelmében 150 dolláros heti fizetségért statisztált filmekben. Sokáig nem tudott kilépni a mellékszerepek világából, ezért kitanulta az ácsmesterséget, hogy el tudja tartani a családját. Szakmájának köszönhetően háttérmunkásként dolgozhatott a népszerű The Doors együttesnél, napozóágyat épített Sally Kellermannek és hangstúdiót Sergio Mendesnek. George Lucasnak is készített szekrényt, a rendező pedig ezután egy jelentős mellékszerepet adott neki az American Graffitiben. Francis Ford Coppola irodája kibővítésével bízta meg Fordot, cserébe kisebb szerepeket kapott a Magánbeszélgetésben és az Apokalipszis mostban.

Harrison Ford Han Solo szerepébenForrás: InterCom

Ford élete legnagyobb szerepét is ácsmesterségének köszönheti. 1975-ben George Lucas a korábbi isimertségre való tekintettel megkérte Harrison Fordot, olvasson fel szöveget a Csillagok háborúja szereplőválogatásain a szerepekre jelentkező színészek partnereként. A meghallgatásokon Steven Spielbergnek feltűnt, mennyire illik Fordra Han Solo szerepe, így meggyőzte Lucast, hogy adja neki a feladatot, ami végül meghozta a várva várt hírnevet Harrison Ford számára.