Virágot a virágnak! De hogyan? Talán nem is gondolnád, de a virágátadásnak is megvannak a szabályai. Hogy mikor, mit és hogyan? Erre a kérdésre kerestük a válaszokat.

Tudtad? A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden év március 8-án ünneplünk. A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt.

A nőnap eredetileg a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap voltForrás: Thinkstock

Míg korábban a munkahelyeken is szokás volt a nőket köszönteni e jeles napon, mára inkább csak odahaza, a közeli hozzátartozóktól várhatunk egy kis figyelmet, kedvességet ezen a napon. Legtöbbször csokoládéval és virággal kedveskednek a férfiak a hölgyeknek, ám nem mindenki tudja, milyen virágot illik ezen a napon átadni a másik nemnek, és mindezt hogyan. Kedves férfitársaim! Most figyeljetek!

A ki nem mondott szó

Virággal minden kifejezhető: hála, köszönet, megbecsülés, törődés, elismerés, tisztelet, odafigyelés, figyelmesség, mosoly, kedvesség, szeretet, szerelem. A nők részére meghatározó ez a nap és az ajándékként kapott virág, így semmiképpen se feledkezzünk meg róla! Akár egy szál virág is megteszi, a lényeg a szívből jövő odafigyelés.

Milyet igen és milyet ne?

Ez természetesen attól függ, hogy ki az ajándékozó és ki az ajándékozott. Szívszerelmünk bizonyára örül egy hatalmas csokor vörös rózsának, míg a szomszéd valószínűleg félreértené, ha ilyet kapna nőnapra. Érdemes tehát megválogatni, hogy kinek milyen virággal kedveskedünk. Szerencsére a tavaszi időszakban a cserepes virágok mellett számos friss, vágott virágot találunk a virágárusoknál, így a variációs lehetőségeknek se szeri, se száma. 

Szívszerelmünk bizonyára örül egy hatalmas csokor vörös rózsának, míg a szomszéd valószínűleg félreértené, ha ilyet kapna nőnapraForrás: Thinkstock

Cserepes virágot csak annak illik adni, akiről biztosan tudjuk, hogy szereti, szívesen gondozza a cserepes növényeket. Közeli hozzátartozó hölgyeknek, nagyinak, édesanyának, anyósnak, kislánynak kitűnő választás az egy szál tavaszi virág is, kivéve az említett vörös rózsa.

A tulipán, a frézia, a nárcisz, a gerbera, a liliom, a jácint mind jó választás lehet. A fehér rózsa különösen szép ajándék édesanyáknak. 

De hogyan? 

A legfontosabb, amit sajnos sokszor nem veszünk figyelembe: a virágot – legyen az egyetlen szál vagy egy hatalmas csokor, netán cserepes darab – mindig illik kicsomagolva odaadni. Semmiképpen se abban a selyempapírban adjuk át, amiben a virágostól elhoztuk. A díszcsomagolás nyilván más tészta, ha külön erre az alkalomra kértünk ilyet, abban az esetben természetesen így is átadható bármelyik. Amit sokan nem tudnak, illik a virágot bal kézben fogni, és felfelé tartva átadni. A virágátadás olyan, mint egy koccintás: mindig nézz a másik szemébe, amikor átadod a csokrot.

És természetesen illik néhány kedves szóval illetni az ajándékozottat: remek alkalom ilyenkor átadni a legfontosabb üzenetet, elmondani, hogy miért vagy hálás, miért szereted, miért fontos a megajándékozott személye a számodra.

Illik néhány kedves szó kíséretében átadni a virágotForrás: Thinkstock

Nem kell hosszú beszédet tartani, pár szívből jövő gondolat segít emlékezetessé tenni az eseményt. Néha csak ennyi is elég: köszönök mindent!

Nem árt
Ha különleges növényt választottál, feltétlenül kérdezz rá a virágosnál, hogyan is kell gondozni annak érdekében, hogy a legtovább nyújtsa legszebb formáját. Az itt kapott információkat ne feledd el közölni az ajándékozottal, hidd el, hálás lesz érte.

Virágküldés kártyával

Amennyiben nincs módod a virágok személyes átadására, vagy igazi meglepetést szeretnél okozni szerettednek, számos virágküldő szolgálatot találsz az interneten. Virágküldésnél feltétlenül küldj egy kis kártyát is néhány mondattal és a neveddel.

A nők szeretik a virágot. Ne csak nőnapkor kedveskedj nekik! Egy egyszerű hétköznapon, ha elhaladsz egy virágbolt előtt, gondolj arra, micsoda örömet okozhatsz egy nem várt kis meglepetéssel.