Már látható a mozikban az Ó, anyám! című vígjáték, amiben Goldie Hawn és Amy Schumer alakít nyaraló anyát és lányát, ebből a jeles alkalomból pedig mi is listára gyűjtöttük a kedvenc és legfontosabbnak tartott hasonló párosainkat.

Egy asszony meg a lánya (1960) 

Az olasz és egyetemes filmművészet egyik klasszikusában Sophia Loren mindössze 25 évesen alakított özvegyasszonyt és egy kamaszlány anyját - de olyan erővel, hogy minden idők első, idegen nyelvű szerepért odaadott színészi Oscar-díját is megkapta érte. A film története a II. világháború legdrámaibb eseményei között játszódik, ahol az egyedül maradt anyának életveszély, szegénység és megszálló csapatok között kell megpróbálnia gondoskodni a lányáról.

Diploma előtt (1967)

Gondoskodásról nem sok szó van a Diploma előttben, vetélkedésről viszont annál több: anya és lánya ugyanis ugyanazt a pasit, Dustin Hoffmant nézi ki ebben a történetben. Aki előbb az anyuka szeretője lesz, majd a lányával megismerkedve halálosan beleszeret az utóbbiba. Mi ilyenkor a megoldás? Megmutatjuk az alábbi videóban:

Carrie (1976)

Szintén nem az anyai szeretet a mozgatója a filmvásznon látott egyik legkegyetlenebb anya-lánya viszonynak, melyben Piper Laurie egyedülálló szülőként a szélsőséges vallásmániájával gyötri a serdülő csemetéjét. Akinek viszont telekinetikus képességei vannak, és amikor minden téren betelik nála a pohár, tényleg összedől a ház.

Becéző szavak (1983) 

Egy anya és lánya kapcsolatának három évtizeden át tartó történetét meséli el ez a könnycsatornákra is módfelett veszélyes mozi, amiben Shirley MacLaine és Debra Winger alakít óriásit - meg egy űrhajós(!) szerepében Jack Nicholson, aki MacLaine-nel együtt Oscart is nyert a filmért. Az ókonzervatív, túlféltő anya és a szabadságvágyó, korlátok közül kitörő lánya végül akkor tud csak egymásra találni, amikor utóbbi (immár maga is anyaként) súlyos beteg lesz.

Nem férek a bőrödbe (2003)

Anyák és lányaik sokszor valamiképpen tükörképei egymásnak, és előfordul, hogy bizonyos pillanatokban nem szeretnek ebbe a tükörbe belenézni - ilyenkor jönnek aztán a nagy veszekedések. Ebben a vígjátékban Jamie Lee Curtis és Lindsay Lohan viszont megtapasztalja, milyen a tükör másik oldalán állni: némi szerencsesütinek köszönhetően egy reggelen ugyanis csodás módon az anya a lánya, a lány pedig az anyja testében ébred.

Mamma mia! (2008)

Az ABBA dalaira írt, minden idők egyik legsikeresebb musicaljévé vált filmben Meryl Streep egy görög szigeten készül az esküvőjére, amire természetesen hivatalos a lánya is (Amanda Seyfried), aki azonban nem várt vendégeket is szállít a jeles eseményre. Méghozzá három férfit az anyja múltjából, mert azt szeretné végre megtudni, hogy melyikük az apja.

Ó, anyám! (2017)

A hosszú-hosszú évek után a filmvászonra visszatérő Goldie Hawn és a napjaink legmenőbb női humoristájának számító Amy Schumer párosa akkor is emlékezetes felállás, ha az Ó, anyám! azért a filmtörténeti klasszikusok közé nem igazán fog bevonulni. Benne pedig Schumer egy olyan csajt alakít, akit épp a közös álomnyaralás előtt dob a pasija - így ő a kissé bogaras anyukáját viszi el helyette, nem várt fejleményekkel.