100 éves lenne Szabó Magda

Forrás: Fortepan - Hunyady József -
Szabó Magda születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szabó Magda költőnek készült, végül mégis a regények hoztak neki világhírnevet. Rengeteg könyvet írt, többet meg is filmesítettek közülük. Ő az egyik legtöbbet fordított magyar író, Az ajtó című regénye felkerült a The New York Times 10-es listájára is.

100 évvel ezelőtt, Kerepesen látta meg a napvilágot Szabó Magda, a Kossuth-díjas magyar író, költő és műfordító. Gimnáziumi és egyetemi tanulmányait Debrecenben végezte, latin–magyar szakos tanári és bölcsészdoktori diplomát kapott, majd tanárként helyezkedett el. 1949-ben megkapta a Baumgarten-díjat, de még azon a napon visszavonták tőle, és állásából is elbocsátották; egészen 1958-ig nem publikálhatott.

100 éves lenne Szabó Magda Forrás: Fortepan - Hunyady József

Az eredetileg költőnek induló Szabó Magda 1958 után regény- és drámaírással foglalkozott, ezek hozták meg számára a legnagyobb sikereket:

a Freskó és Az őz című regényekkel lett országosan ismert.

Rengeteg önéletrajzi ihletésű könyvet írt, de sokat foglalkozott a női sorsokkal és kapcsolataikkal is. Szabó Magda az egyik legtöbbet fordított magyar író, számos országban jelentek meg a regényei.

Az ajtó még a The New York Times 10-es listájára is felkerült.

Számos művéből pedig filmet is készítettek, például az Abigélből, a Vörös tintából, és a Régimódi történetből. A regényírót 90 évesen érte a halál 2007. november 19-én, kerepesi otthonában, olvasás közben.

Programajánló október első hétvégéjérehttp://www.life.hu/kult/20171004-programajanlo-oktober-elso-hetvegejen.htmlOktóber első hétvégéje számos meglepetést rejt. Ne hagyd ki a legjobb programokat ezúttal sem! Kult--Jared Leto lesz a főszereplő Hefner a életrajzi filmjébenhttp://www.life.hu/kult/20171004-jared-leto-fogja-jatszani-hugh-hefnert.htmlJared Leto alakítja Hugh Hefnert a Playboy-mogulról szóló, Brett Ratner rendezésében készülő életrajzi filmben. Kult--Chuck Low 89 évesen meghalthttp://www.life.hu/kult/20171004-89-evesen-meghalt-chuck-low-szinesz.htmlÖregek otthonában érte a halál a legendás színészt, aki legemlékezetesebb alakítását a Negymenőkben nyújtotta. Chuck Low 89 éves volt. Kult--Így futott fel Hugh Hefner karrierje http://www.life.hu/kult/20171003-ennek-koszonhetoen-lett-olyan-sikeres-hugh-hefner.htmlMindannyian tudjuk, hogy Hugh Hefner neve egyenlő a Playboy magazinnal. De vajon hogyan kezdődött minden, és minek köszönhető a szexmogul sikere? Kult--Elhunyt Tom Pettyhttp://www.life.hu/kult/20171003-elhunyt-tom-petty-a-vilag-egyik-leghiresebb-dalszerzoje.html66 éves korában szívrohamban meghalt a legendás floridai zenész, világ egyik leghíresebb dalszerzője Tom Petty. KultThinkstockŐfelsége moziba megy: angol királynők a filmvásznonhttp://www.life.hu/kult/20171002-kiralynok-a-filmvasznon.htmlMár játsszák a hazai mozik a Viktória királynő és Abdul című filmet, amiben a remek angol színésznő, Judi Dench alakítja a legendás 19. századi angol uralkodónőt. Híres királynőből pedig volt több (sőt van) is az angoloknak a történelem során, és előszeretettel készítettek róluk filmeket - mi pedig összegyűjtöttük közülük a legemlékezetesebbeket. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.