Szabó Magda költőnek készült, végül mégis a regények hoztak neki világhírnevet. Rengeteg könyvet írt, többet meg is filmesítettek közülük. Ő az egyik legtöbbet fordított magyar író, Az ajtó című regénye felkerült a The New York Times 10-es listájára is.

100 évvel ezelőtt, Kerepesen látta meg a napvilágot Szabó Magda, a Kossuth-díjas magyar író, költő és műfordító. Gimnáziumi és egyetemi tanulmányait Debrecenben végezte, latin–magyar szakos tanári és bölcsészdoktori diplomát kapott, majd tanárként helyezkedett el. 1949-ben megkapta a Baumgarten-díjat, de még azon a napon visszavonták tőle, és állásából is elbocsátották; egészen 1958-ig nem publikálhatott.

100 éves lenne Szabó MagdaForrás: Fortepan - Hunyady József

Az eredetileg költőnek induló Szabó Magda 1958 után regény- és drámaírással foglalkozott, ezek hozták meg számára a legnagyobb sikereket: a Freskó és Az őz című regényekkel lett országosan ismert. Rengeteg önéletrajzi ihletésű könyvet írt, de sokat foglalkozott a női sorsokkal és kapcsolataikkal is. Szabó Magda az egyik legtöbbet fordított magyar író, számos országban jelentek meg a regényei. Az ajtó még a The New York Times 10-es listájára is felkerült. Számos művéből pedig filmet is készítettek, például az Abigélből, a Vörös tintából, és a Régimódi történetből. A regényírót 90 évesen érte a halál 2007. november 19-én, kerepesi otthonában, olvasás közben.