A mai napon ünnepli jubileumi, félszázadik születésnapját az a filmcsillag, akinek a mosolyába a kilencvenes években a fél világ beleszeretett, aki jó darabig Hollywood legmagasabban fizetett színésznőjének számított, és akinek számos emlékezetes alakítás fűződik a nevéhez. Összeválogattuk a kedvenc és legfontosabbnak tartott Julia Roberts-filmjeinket.

Micsoda nő! (1990)
Noha első sikereit és díjait az Acélmagnóliáknak köszönhette Julia Roberts, úgy igazán a Micsoda nő!-ben ismerte meg őt a világ, ami nem csak óriási sikert aratott világszerte, de bevonult a romantikus komédiák legikonikusabb darabjai közé. A Hamupipőke- és Pygmalion-elemekből építkező sztoriban egy jobb életről álmodozó utcai prostituált és egy gazdag üzletember talál egymásra különleges körülmények között - az elbűvölő Julia Roberts és a sármos Richard Gere pedig egy csapásra álompár lett a nézők szemében.

A Pelikán ügyirat (1993)
A Micsoda nő! sikerei után Julia Robertset csupa romantikus vígjátékkal bombázták az ügynökök, ő azonban sokáig igyekezett más típusú filmszerepet választani, hogy bizonyítsa a tehetségét. Ennek a korszaknak talán a legsikerültebb darabja ez a politikai thriller, amiben egy egyetemista lány és egy karizmatikus újságíró bukkan együtt összeesküvés nyomára, Julia Roberts és Denzel Washington személyében.


Sztárom a párom (1999)
Julia Roberts több filmjében is eljátszott önironikus módon filmsztárt, többször még saját magát (A játékos), vagy saját maga hasonmását is (Ocean's Twelve). Ebben a filmben pedig minden, sztárokért rajongó mozinéző álmát váltotta valóra, amikor beleszeretett egy véletlenül szembejövő „közemberbe". A Hugh Grant által játszott félszeg fiú számára viszont inkább akadálynak, mint ajándéknak bizonyul a szerelme sztárstátusza.


Oltári nő (1999)
A Micsoda nő! sikergyárosai újra összeálltak a kilencvenes évek végén: ugyanaz a rendező, ugyanaz a két főszereplő - de mennyivel másabb történet! Itt már nem egy romantikus álmokat szövögető lány vár megmentésre (meg esküvőre) a férfitól, hanem egy esküvőiről lelépő, vagány csaj oszt ki egy magáról túl sokat képzelő riportert. Hogy aztán persze egymásba szeressenek, hisz mégis csak Julia Robertsről és Richard Gere-ről van szó.


Erin Brockovich, zűrös természet (2000)
Julia Robert színészi pályájának csúcsa ez a valós eseményeken alapuló film, amiért számtalan díjat, köztük egy Oscart is bezsebelt. A környezetvédelmi aktivista és egyedülálló anya, Erin Brockovich az Egyesült Államok történetének legnagyobb kártérítését préselte ki egy óriáscégből igazi jogi képzettség nélkül — a filmváltozatban pedig simán elhittük Julia Robertsről, hogy kőkeményen átgázol mindenkin, aki nem az igazság oldalán áll.


Ízek, imák, szerelmek (2010)
A középkorú női önmegvalósítás bestsellerregényéből készült sikerfilmben Julia Roberts egy sikeres, stabil életet hagy hátra azért, mert nem leli önmagát benne — hogy aztán egy világ körüli úton találja meg az igazi szerelemmel, ezoterikus imákkal és egzotikus ízekkel egyetemben.

Tükröm, tükröm (2012)
Az egykori gyönyörű hercegnőből a szépségét féltő, öregedő királynő lett: Julia Roberts simán bevállalt egy ilyen merész, saját magát kifigurázó szerepet. Sőt brillírozott benne, amiben segítségére volt az ismert történet szokatlan megközelítése: ebben a verzióban a gonosz mesehős szemszögéből követhetjük a nagyon nem mesei humorral fűszerezett eseményeket.