A világ filmművészetének nagyságai, rendezők, filmsztárok búcsúztak csütörtök este az Oscar-díjas olasz filmrendezőtől, Bernardo Bertoluccitól a római Argentína Színházban.

A 77 éves korában, november 26-án elhunyt Bertolucci tiszteletére özvegye, Clare Peploe és barátai szervezték a megemlékezést egy nyilvános rendezvényen.

Forrás: AFP/Francisco Leong


Egymás után léptek a színpadra olyan filmesek és színészek, mint Richard Gere, Jim Jarmush, Sharon Stone, Ennio Morricone, Wim Wenders, Volker Schlöndorff, Louis Garrel, Amos Gitai, Stefania Sandrelli, Liliana Cavani vagy Valeria Bruni-Tedeschi.
A világ minden tájáról érkezett videoüzenetekben mások mellett Stephen Frears, Joseph McBride, Martin Scorsese, Pedro Almodóvar, Paolo Sorrentini, John Malkovich és Steven Spielberg is tisztelgett Bertolucci előtt. A megszólalók között volt Marco Bellocchio, Eva Green, Marco Tullio Giordana, Liv Tyler, Roberto Benigni, Francis Ford Coppola és Mel Brooks is.

Egy jelenet az egyik legismertebb filmjéből, az Utolsó tangó Párizsban címűbőlForrás: Origo


Az estén számos anekdotával idézték fel Bertolucci emlékét, remek humorát és töretlen élni akarását.
A Rómában elhunyt rendező óhajának megfelelően nem rendeztek számára nyilvános temetést, nyitott koporsójának ravatalához viszont sok száz gyászoló zarándokolt el a Capitoliumon álló templomba.