63 éves korában elhunyt Pete Shelley, az ikonikus brit punkzenekar, a Buzzcocks dalszerző-gitáros-énekese. A zenész az utolsó éveiben a feleségével annak szülőhazájában, Észtországban élt, és ott halt meg csütörtökön, a hírek szerint szívrohamban.

Pete Shelley 1955-ben született Manchesterben, és ott alapította meg a Buzzcocks együttest 1975-ben Howard Devoto énekessel, a következő évben pedig már ők játszottak a Sex Pistols manchesteri koncertje előtt. Az együttes gyorsan a legnépszerűbb punkzenekarok közé került, és miután Devoto távozott a zenekarból, a gitáros Shelley lett az énekes is - írja a nuus

A Buzzcocks jelentősége igazán a feloszlása után lett nyilvánvaló, óriási hatást gyakorolt az amerikai punkszíntérre és az indie rockra, és a legtöbb valamirevaló, torzított gitárokkal dallamos zenét játszó előadó az előképei között emlegette, például az R.E.M., a Pixies, a Nirvana, a Green Day. Még egy angol tévéműsor is az együttestől kölcsönözte a nevét (a Sex Pistols albumcímével kombinálva), a zenei vetélkedőműsor Never Mind the Buzzcocks.