Gyász, vagányság, szerelem, új élet: a filmvászon legemlékezetesebb özvegyei

Tudatlan tündérek kult film Volt egyszer egy Vadnyugat Három szín: kék Napos oldal
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már játsszák a hazai mozik a Nyughatatlan özvegyek című remek filmet, amelyben a bűnöző férjeik halála után egy csapatnyi nőnek kell összefognia, és elintézni a dolgokat a férfiak helyett. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük a filmvászon azon özvegyeit, akiknek a történeteit máig nem feledjük.

Volt egyszer egy vadnyugat (1968)


A westernfilmek nem igazán szoktak bővelkedni emlékezetes, pláne összetett nőalakokban, és a kevés ellenpélda egyike az az egykori prostituáltból lett ifjú özvegyasszony (Claudia Cardinale), aki pont azt a földet örökli meg Sergio Leone klasszikusában, amelyet mindenki meg akar szerezni. Így körülzsongják a férfiak – mindenféle értelemben –, de ez nem az a film, ahol a női főszereplő csak tétlen szemlélője a pasik akár érte, akár egymással zajló küzdelmének.

Három szín: Kék (1993)


A gyász a legfőbb témája, vagy legalábbis alaphelyzete az európai mozi egyik remekműve, Kieslowski Három szín-trilógiája első darabjának. Juliette Binoche a karrierje egyik legfontosabb szerepében olyan fiatalasszonyt játszik, aki egy autóbalesetben elveszíti a férjét és a kisgyermekét is, a felfoghatatlan veszteség után pedig nehéz megtalálnia az értelmet az élet folytatására. Ebben viszont segíthet az elhunyt férj befejezetlen alkotása, az egyesült Európa ünneplésére írt zenemű.

Tudatlan tündérek (2001)


Kevés sokkolóbb esemény történhet annál, mint ha az ember élete párjáról annak halála után kiderül, hogy évtizedekig titkolt valamit. Ebben a különleges hangulatú olasz filmben ez a valami ráadásul egy szerelmi kapcsolatra utaló festmény. A meglepett özvegy elkezd nyomozni, és egy furcsa közösséget talál, amelynek varázsa őt is megérinti.

Napos oldal (2012)


Sokféle reakció létezik egy házastárs elvesztésére, és ebben a filmben a Jennifer Lawrence játszotta, egészen fiatal özvegy a lázadást választotta, többek között kicsapongó szexuális élet és pszichiátriai tünetek formájában. Amikor egy hozzá hasonlóan elmebajjal küzdő, a szüleihez hazaköltöző férfival felvillan egy új kapcsolat esélye, akkor viszont mindkettejüknek változtatni kellene a rögeszméiken.

Jackie (2016)


A világtörténelem talán leghíresebb özvegye a meggyilkolt amerikai elnök, John Fitzgerald Kennedy felesége, Jackie. Ebben a filmben azt a néhány napot követhetjük végig, amely közvetlenül a rettenetes esemény után játszódott, és Natalie Portman megrázó alakítása tette átélhetővé, mit jelenthetett mindez egy szerető társ és egy nemzet számára.

Egy kis szívesség (2018)


Az idei év egyik legkellemesebb mozis meglepetését szállította ez a fekete komédiába oltott thriller, amelyben egy kisgyerekes anyuka kér szívességet egy másiktól: csak vigyázzon a csemetéjére egyetlen délután. Azonban a nagyvilági, elegáns, titokzatos nő ezután eltűnik, az önbizalomhiányos, túlmozgásos, szürke kisegér barátnő pedig nyomozásba kezd utána, és egyre több titokra bukkan. Sőt, közben az ő volt férjének haláláról is megtudunk néhány kellemetlen igazságot.

Nyughatatlan özvegyek (2018)


Steve McQueen az egyik legizgalmasabb kortárs rendező, ezt már bizonyította az Éhség, a Shame – A szégyentelen és a 12 év rabszolgaság kapcsán is. A legújabb filmjével izgalmas bűnmozit hozott össze, csupa női főszereplővel: a hősnőinek azután kell kezükbe venniük a dolgokat, miután a gengszter férjeik egy közös akció során elhaláloznak, és számos elvarratlan szál marad utánuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.