Egyre több nő jut főszerephez Hollywoodban

Forrás: Mila Kunis -
Hollywood főszerep
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A korábbinál sokkal több nő jutott főszerephez Hollywoodban, továbbá nagyobb arányban voltak nők a rendezők között és más fontos filmes pozíciókban a tavalyi évben - állapította meg két új amerikai tanulmány.

A Dél-kaliforniai Egyetem Annenberg Kommunikációs és Újságíró Iskolájának tanulmánya szerint 2018-ban a száz legnagyobb kasszasikerből 39-ben volt női főszereplő vagy vezető szerepet alakító színésznő, míg 2017-ben 33 ilyen film volt, 2007-ben pedig csak 20. Az elmúlt 12 évben tavaly volt a legmagasabb a fekete és ázsiai, szöveges szerepet játszó nő és férfi színészek aránya a filmekben, az akció- és kalandfilmekben pedig szintén kiemelkedően sok színésznő szerepelt a korábbi évekhez képest.

Forrás: Mila Kunis


"Azt tapasztaltuk 2018-ban, hogy a vállalatok lépéseket tettek annak érdekében, hogy néhány fontos filmjükben bizonyos csoportok szerephez jussanak" - mondta el Stasy L. Smith, az Annenberg-tanulmány egyik szerzője. A televíziós produkciókban rekordarányú, 45 százalékos volt a szöveges szerepet alakító nők aránya, míg az előző tévés szezonban 40 százalékos volt - közölte a San Diegó-i Egyetemen működő alapítvány, amely a nők helyzetét vizsgálja a televíziózásban.
A műsorkészítők - alkotók, rendezők, írók, executive producerek, producerek, vágók, operatőrök - között is rekordarányú, 31 százalékos volt a nők részvétele a tévés kategóriában.
A fejlődés ellenére mindkét tanulmány hangsúlyozta, hogy van még mit tenni a nők és a kisebbségek helyzetének javításáért. Bár a most lezárult 2018-2019-es tévés évadban történelmi magasságot, 26 százalékot ért el a női rendezők aránya, a férfiak még mindig több mint kétharmados többségben vannak ebben a szakmában - mutatott rá a San Diegó-i tanulmány, hozzátéve, hogy Hollywood még messze van az 50-50 százalékos férfi-nő egyensúlytól a kamerák előtt és mögött is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.