Arnold Schwarzenegger Star Wars robotzsaru R2-D2 Alien mozi Terminátor: Sötét végzet robotok BB-8 C-3PO Robin Williams premier Wall-E
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A jövő csodagépei, az emberiség segítői, vagy épp halálos ellenségei. A robotok a legkülönfélébb formában ihlették már meg a filmesek fantáziáját. A Terminátor: Sötét végzet premierje kapcsán listára gyűjtöttük a legemlékezetesebb eseteket.

Szárnyas fejvadász-filmek

Ridley Scott sci-fi klasszikus remekművében az adja a fő cselekményszálat, hogy Harrison Fordnak le kell vadásznia néhány Földre szökő androidot (azaz külsőre teljesen embernek tűnő robotot) – közülük pedig a legemlékezetesebb a Rutger Hauerrel történő találkozás lett a fináléban. Később a film rendezői változatából kiderült, hogy maga a főszereplő is android, és a nemrég mozikba került Szárnyas fejvadász 2049 is ezt a gondolatot vitte tovább.

Alien-filmek

Minden Alien-filmben szerepet kapott egy-egy android az űrhajók legénységének tagjaként – igaz a legelső részben, A nyolcadik utas: a Halálban ez csak a végén derült ki a fő intrikus kollégáról. A későbbi részekben az androidok inkább segítették a főszereplő Sigourney Weavert, még ha időnként ezért a saját (robot)testi épségüket is kellett áldozniuk.

A kétszáz éves ember

Robin Williams zsenialitása még egy pléhpofán is átütközött, és nehéz is lett volna nála alkalmasabb színészt találni a vicces, és érző szívű háztartási robot szerepére, aki igazi családtaggá válik, és aki idővel ember is szeretne lenni.

Robotzsaru-filmek

Kicsit csaltunk, mert a Robotzsaru-filmek főhősei nem teljesen robotok, hanem kiborgok: olyan egykori (ember) rendőrök, akiket a súlyos sérüléseik után a halál torkából hoznak vissza azzal, hogy gépi testrészeket és új identitást kapnak. Így mindennél hatékonyabb bűnüldöző szerv lesz belőlük, de azért csak előfordul, hogy feltörnek azok a régi emlékek.

Star Wars-filmek

Darth Vader, Han Solo, Luke Skywalker és a többiek mellett a Star Wars-saga legfontosabb szereplői között ott a helye a csak csipogással kommunikáló, mégis mindig érthető és minden problémát megoldó cuki kis R2-D2-nak, valamint elválaszthatatlan társának, az aggodalmaskodó és udvariaskodó komikumforrásnak, az aranyszínű C-3PO-nak. Melléjük pedig az új Star Wars-filmekben újabb droidok (hisz ebben a világban így hívják a robotokat) csatlakoztak, szintén fontos karakterekként.

Wall-E

Egy, csak egy legény van talpon a vidéken ebben a filmben, és a vidék ez esetben a teljesen elszemetesedett és elnéptelenedett Föld bolygó. A legény pedig egy kis takarítórobot, aki magányosan végzi a lehetetlen munkáját, a legjobb barátja egy csótány, és imádja a musicaleket. Ám egyszer csak egy váratlan látogató érkezik, és minden fenekestül felfordul minden idők egyik legjobb animációs mozijában.

Terminátor-filmek

„Élő szövet a fémvázon", szólt annak idején a klasszikus Terminátor-filmek szlogenje, melyekben a jövőből érkező robotok próbálták meg kiiktatni a leendő ember-gép háború főszereplőit. A felállás azóta többször változott, a sztorin is csavartak párszor, október 31-től pedig Arnold Schwarzenegger visszatér, hogy a leghíresebb szerepében megmutassa: öreg robot nem vén robot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.