Hadak útján Oscar-díj Akik már nem öregszenek meg film Sam Mendes 1917 I. világháború mozi Golden Globe 2020 Golden Globe-díj Charlie Chaplin premier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A bő száz éve véget ért első világháború két filmben is megjelenik az aktuális hazai moziműsorban, az 1917 és az Akik már nem öregszenek meg kapcsán pedig összegyűjtöttük az általunk legfontosabbnak tartott, és legkülönlegesebb alkotásokat a témában.

Chaplin, a katona (1918)

Még tartott az első világháború, amikor a filmtörténet egyik legjelentősebb alkotója, Charlie Chaplin elkészített egy arról szóló némafilmet, amiben ráadásul nem csak a szokásos főszerepet, de a rendezői feladatokat is magára vállalta, mozifilmben ekkor először. A történet Chaplintől szokásosan a kisember szemszögéből és szatirikus hangvétellel mutatja be a háborút, az alábbi videón pedig teljes egészében megtekinthető:

Nyugaton a helyzet változatlan (1930)

Az első világháborúról szóló irodalmi alkotások egyik leghíresebbje, Erich Maria Remarque regénye mindössze néhány évvel a harcok befejezése után, 1929-ben jelent meg, benne a saját háborús élményeivel – és annak a folyamatnak a leírásával, hogyan lesz egy lelkes, katonának jelentkező ifjúból kiégett lelki roncs, majd senkinek sem számító tucathulla. A sikerkönyvből rögtön filmet is készítettek Amerikában, amely máig a háborús mozik klasszikusa, az örök katonasors fájdalmas mementója.

Fegyverszünet karácsonyra (2005)

Az első világháború eseményeinek egyik legmegindítóbb, legendává nemesedő epizódját vitte filmre a Fegyverszünet karácsonyra. 1914 szentestéjén a nyugati front egy pontján a szembenálló felek néhány nagyszívű ember törekvéseinek és közbenjárásának köszönhetően felfüggesztették az ellenségeskedést, és a lövészárkokból kimászva együtt ülték meg a szeretet ünnepét. Karácsonyi és háborús film egyszerre, ráadásul mindkettőnek emlékezetes.

Flyboys – Égi lovagok (2006)

Manapság már magától értetődőnek vesszük, hogy egy háború a levegőben is zajlik, de az első világégés idején a repülők bevetése még gyerekcipőben járt. Annál nagyobb kockázatot vállaltak azok az amerikai srácok, akik önkéntesként Európába utazva csatlakoztak a harcokhoz, és az új fegyvernemhez kerültek.

Ha pedig valaki az első világháborús légicsatákra a másik, német oldal szemszögéből is kíváncsi, annak ajánljuk A vörös báró című filmet.

Hadak útján (2011)

A rendezőlegenda Steven Spielberg a második világháborút egy Ryan közlegényt kereső csapat, az elsőt pedig egy ló történetén keresztül ragadta meg. A Hadak útján páratlan technikával nyújt körképet az első világháború hadszíntereiről és hátteréről, hisz a főszereplő hősies paripa a harcok számos helyszínén megfordul. A történet kezdetén eladják a seregnek, utána pedig gazdától gazdáig, frontról frontra kerül, sokak életét megváltoztatva.

Akik már nem öregszenek meg (2018)

A Gyűrűk ura-filmek alkotója, Peter Jackson sokszáz órányi archív felvételből készítette el ezt a páratlan dokumentumfilmet, amit decemberi hazai bemutatója után még itt-ott el is lehet csípni a mozikban. Az első világháborúban készült mozgóképeket a rendező utólag kiszínezte, és hangot adott nekik, a hatás pedig lélegzetelállító lett. Az archív képek szereplői szabályosan életre keltek – ha már a valóságban ezt sajnos nem is tehették meg.

1917 (2019)

Az első világháborús filmek legújabb sztárja az 1917, amely épp a napokban nyerte el a legjobb drámai filmnek és a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-ot, így pedig a következő Oscar-díj egyik nagy esélyesének is számít. Úgy tűnik, a formai bravúrjához méltó tartalom is párosul, hiszen a rendező Sam Mendes (Amerikai szépség, 007 – Skyfall) és az operatőrlegenda Roger Deakins úgy meséli el benne egy ellenséges vonalak mögé induló küldetés történetét, hogy abban (látszólag) nincsen egyetlen vágás sem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.