Érted kiáltok...!

Forrás: Shutterstock -
Golgota egyházi ünnep feltámadás ünnep húsvét Jézus egyház kereszténység Krisztus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Idén egészen más arcát mutatja nekünk a húsvét, mint eddig bármikor. Az ünnepi szertartások és hagyományok egy része a koronavírus miatt elmarad vagy jelentősen más formában ölt majd testet, mint, ahogyan eddig megszoktuk. De ne hagyjuk, hogy a járvány elvegye tőlünk az ünnepet, hiszen az a szívünkben lakozik, s csak rajtunk múlik, milyen formában engedjük megnyilvánulni. Díszítsük fel a lakást, ahogy minden évben, fessünk tojást, a fiúk locsolják meg azokat, akikkel egy háztartásban élnek és fogyasszuk egészséggel a sonkát is!

A koronavírus miatt az egyházi szertartások, misék is elmaradnak, ám szerencsére a digitális korban azoknak sem kell lelki támasz nélkül maradniuk, akiknek a húsvét mélyebb jelentéssel bír, mint a locsolkodás. A húsvéti szertartásokba való bekapcsolódás ugyanis sok helyen online is lehetséges, sőt hogy minél inkább átélhessük a kereszténység legnagyobb ünnepének hangulatát, Mátraverebély-Szentkút elmaradt Szent Háromnapi lelkigyakorlatának vezetője, Dr. Bagyinszki Ágoston ferences atya, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola adjunktusa megosztja elmélkedését nagypéntek misztériumáról:

A passiótörténet Júdás árulásával veszi kezdetét, és Jézus titokzatos, golgotai halálkiáltásával ér véget

Munkácsy Mihály: Golgota, Jézus pere Forrás: Wikipedia

„Egyre sűrűsödő éjszakai sötétség borult ránk a passiótörténet előrehaladtával, a bűntől eltompult szívünk zavarodottságát kifejezve.
Ugyanakkor az evangélisták beszámolnak arról, hogy volt a Jézust megfeszítő katonák között egy százados, aki hallva ezt a halálkiáltást, és látva, Jézus hogyan lehelte ki a lelkét így szólt: Ez az ember valóban az Isten fia volt. Jézus végső kiáltása életet fakasztott, már ott a kereszt tövében is. (...)Jézus halálának erről az egyedülálló pillanatáról minden evangélista említést tesz (...) Ebben a kiáltásban benne rejlik mindaz, amit Jézus korábban elmondott nekünk, és amit még mondhatott volna, ha meghallgatjuk. Ez a kiáltás tovább hangzik a századokon át, és minden emberi kiáltásnál, a háború, a fájdalom, az öröm, a kétségbeesés kiáltásainál hangosabb.(...)

Ilyen értelemben mi abban a kiáltásban születtünk meg!

Szentlélekben hangzó kiáltás volt ez: nem egy haldokló közönséges kiáltása. A kiáltást követően pedig a templom függönye kettéhasadt, felülről egészen az aljáig, a föld megrendült, sziklák repedtek meg, sírok nyíltak meg(Mk 27,51) (...) Jézus nem a sziklák megváltásának művét teljesítette be, amikor felkiáltott. Más „szikláknak" kell megrepedniük:

az emberek „kőszíve" az, ami őt a Golgotára juttatva konok és megátalkodott maradt.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.