Halálos áramütés egy rossz válaszért: a hírhedt Milgram-kísérlet

Forrás: assombrado.com.br -
kísérlet Milgram-kísérlet emberkísérlet engedelmesség magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Stanley Milgram, a Yale Egyetem pszichológusa csaknem 60 évvel ezelőtt végezte el híres kísérletsorozatát, ami Engedelmesség-tanulmány néven várt hírhedté. A kísérletet számos kritika érte, de amit a tekintély hatalmával kapcsolatban bizonyított, nem lehet elvenni tőle.

A kísérlet célja a hatalomnak való engedelmesség és a személyes lelkiismeret, megítélés közötti kapcsolat vizsgálata volt.

Stanley Milgram arra volt kíváncsi, hogy miként képesek emberek olyan kegyetlen tettekre, melyek túlmutatnak a saját lelkiismeretükön – mint például a náci katonák a koncentrációs táborokban.

Stanley Milgram Forrás: assombrado.com.br

Így zajlott az engedelmességi-kísérlet

A résztvevőket újsághirdetéssel toborozták, és egytől egyik férfiak voltak. Ők lettek a „tanárok". A dolguk az volt, hogy egy tanulónak kérdéseket tegyenek fel, és amennyiben helytelen választ kapnak, elektromos áramütéssel büntessék. Sőt! Minden rossz válasznál 15 volttal emelniük kellett az áram erősségét, ami egészen a halálos „dózisig" terjedt. Fontos még megjegyezni, hogy a sokkolót teljes egészében a kísérleti alanyok irányították.

Ám igazából a tanulók nem kaptak áramütést, mivel ők a kutatócsoport résztvevői voltak. Az tehát, hogy nem egyszer könyörögtek a kísérlet abbahagyásáért, csupán színjáték volt. De nem a kísérleti alanyok számára, ők egészen az utolsó pillanatig azt hitték, valós áramütést adnak a tanulóknak.

Amikor látták és hallották, hogy a tanulók fájdalmakat élnek át, és megkérdezték, hogy leállíthatják-e a sokkolót, a következő válaszokat kapták:

  • Kérem, folytassa
  • A kísérlet megköveteli, hogy folytassa
  • Elengedhetetlen, hogy folytassa
  • Nincs más választása, folytatnia kell

Milyen eredmény született?

A Milgram engedelmességi kísérletben a résztvevők kétharmada a maximális – halálos 450 volt – áramütésnek is kitette a tanulókat, míg egyharmada megállt 300 voltnál. A kísérleti alanyok jelentős része végig a stressz jeleit mutatta. Kivétel nélkül minden résztvevő leállt egy idő után, és a kutatás vezetőjét kérdezték meg, hogy abbahagyhatják-e. Néhányan ennek érdekében még azt a pénzt is visszafizették volna, amit a részvételért kaptak. Azt már tudjuk, hogy erre a kérdésre milyen válaszokat kaptak, az eredmények pedig jól tükrözik, hogy erre a legtöbben még a halálos erősségű áramütés esetén is eltekerték a gombot.

Milgram kísérlete bebizonyította, hogy egy hatalmat sugárzó személytől kapott instrukció, parancs az esetek többségében engedelmességhez vezet, még akkor is, ha ez egy másik ember halálához vezet.

A sokkolót a kísérleti alanyok irányították, ám igazából a "tanulók" nem kaptak áramütést, mivel ők a kutatócsoport résztvevői voltak Forrás: assombrado.com.br

Mi a baj a kísérlettel?

Bár azóta is sokan hivatkoznak rá, Stanley Milgram kísérletének módszertana sok kritikát kapott. A közben készült hangfelvételek bizonyítják, hogy a kísérletvezető gyakran verbálisan bántalmazta az alanyokat: megfélemlítette és szinte kényszerítette őket a kísérlet folytatására. Sok résztvevőn sokk, trauma hatását lehetett felfedezni.

A másik, ami miatt támadják, az az alanyok száma: mivel mindössze 40 ember vett részt a kísérletben és csak férfiak, így ez távolról sem nevezhető reprezentatívnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.