Hieronymus Bosch, aki vászonra vitte az emberi bűnöket

Forrás: AFP -
festészet művészet középkor magazin Hieronymus Bosch Bosch
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbb embernek, ha meghallja, hogy Bosch azonnal a háztartási gépek jutnak az eszébe. Holott Bosch neve már jóval korábban híressé vált, mintsem, hogy összekötöttük volna a mosógép- vagy a porszívómárkával.

Nem tipikus, éhező művész


Hieronymus Bosch a 15. század derekán született németalföldi festő, akinek művészete még a mai napig is zavarba ejtő sokak számára.

Képei sötétek, mozgalmasak, tele kínnal, az emberi bűnök és gyarlóság ábrázolásával, halállal és mágiával.

Ez nem is annyira meglepő, hiszen abban a korban élt, amikor a közhangulatot nagyban meghatározta a vallásosság, a pokoltól való rettegés, a bűnös lelkek feletti ítélkezés, a háborúk valamint a boszorkányüldözés.

Képei sötétek, mozgalmasak, tele kínnal, az emberi bűnök és gyarlóság ábrázolásával, halállal és mágiával Forrás: AFP

Bosch nem az éhező művészek táborát erősítette. Festődinasztiából származott, akik nem csupán megrendeléseket kaptak az akkori elit tagjaitól – patríciusoktól és egyházi méltóságoktól -, de maguk is ebbe a körbe tartoztak. Bosch a holland közösség megbecsült tagjának számított, aki vagyonnal és befolyással rendelkezett, emellett pedig elismert művészként is tevékenykedett.

Gnómok, meztelen emberek és gépek


Festményei mégsem a jólétet, a felsőbb körök nyugodt életét jelenítették meg, hanem a sötét középkort, a maga szimbólumaival, félelmeivel és történéseivel együtt.

Képein hemzsegnek a torz alakok, a megkínzott emberek, a pokol bugyraiban szenvedő bűnösök, a vadállatok, a szörnyek, a démonok és persze a futurisztikus gépek.

Mindezek pedig rémálomszerű egyveleget alkotnak, amelyek még a 21. században is zavarba ejtik azokat, akik belemerülnek egy-egy Bosch kép szemlélésébe.

Képein hemzsegnek a torz alakok, a megkínzott emberek, a vadállatok, a szörnyek és démonok Forrás: AFP

Alkotásainak értelmezése még ma is sok vitát szül, mivel akadnak, akik úgy látják, hogy víziószerű festményeivel oktatni akarta az embereket és elrettenteni őket a bűnöktől, míg a másik szemlélet szerint képei maró társadalomkritikák, amelyekkel a kor romlottságát kívánta bemutatni szatirikus, eltúlzott formában.

Bármilyen cél is vezérelte Bosch-t, miközben az alkotásain dolgozott egy biztos, egyéni látásmódja, látomásszerű, sötét képei nem csupán saját korában voltak hihetetlenül népszerűek, de – némi szünetet követően - egyértelműen hatottak a modern kor művészeire is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.