75 éves lett Hollywood uniszex dívája – 15 érdekesség Diane Keatonről

Forrás: FilmMagic/2017 Jason LaVeris/Jason Laveris -
Diane Keaton születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tagja volt a Hair eredeti szereplőgárdájának, Michael Keaton miatta választott új vezetéknevet, divatot teremtett férfiruhákkal, és jóval 50 felett meztelenkedett először a kamerák előtt. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 75. születésnapját ünneplő Diane Keaton kapcsán.

1

Az eredeti neve Diane Hall. Los Angelesben született 1946. január 5-én egy építőmérnök apa és egy háziasszony, amatőr fotográfus, szépségkirálynő anya gyermekeként.

2

Mivel a pályakezdése idején már dolgozott egy másik Diane Hall a szakmában, így az édesanyja Keaton vezetéknevét vette fel művésznévnek. A híres pályatárs (és nem rokon), Michael Keaton pedig azért választotta később szintén a Keatont, mert egyszerűen megtetszett neki Diane miatt. (Az ő eredeti neve Michael Douglas...)

Az eredeti neve Diane Hall, Los Angelesben született 1946. január 5-én Forrás: FilmPublicity Archive/United Archives via Getty Images/FilmPublicityArchive/United Archives

3

A felmenői között írek, észak-írek, angolok, skótok, németek, osztrákok, hollandok és franciák is találhatók.

4

A kaliforniai Santa Ana középiskolába járt, és a suli előtti utca ma már az ő nevét viseli.

5

Tagja volt a Hair eredeti szereplőgárdájának az 1968-as színpadi bemutató idején.

Woody Allennel egy szereplőválogatáson ismerkedtek meg Forrás: Getty Images/Pierre Manevy

6

Woody Allennel egy szereplőválogatáson ismerkedtek meg, a Játszd újra, Sam! színpadi változata kapcsán. Keaton természetesen megkapta a szerepet, ő és Allen egy pár lettek, majd eljátszotta a főszerepet a filmváltozatban is 1972-ben. Ugyanebben az évben eljátszotta A keresztapa női főszerepét is, ami végleg sztárrá tette.

7

A színészi karrierje legismertebb szerepét és legnagyobb sikerét az Annie Hall hozta el 1977-ben, amit Woody Allen kimondottan neki írt. A főszereplő neve sem véletlen: Diane Keatont a barátai Annie-nek becézik, az eredeti vezetékneve pedig Hall.


8

Az Annie Hallban látott uniszex öltözködése a saját stílusán alapult, amivel a film sikere révén divatot is teremtett, és egyben feminista ikon vált belőle.

9

Négyszer jelölték Oscar-díjra (Annie Hall, Vörösök, Marvin szobája, Minden végzet nehéz), ebből egyszer vihette haza az aranyszobrocskát, az Annie Hallért.

10

A kedvenc jelenete a saját filmjeiből az a pillanat, amikor a Vörösökben újra találkoznak Warren Beattyvel a pályaudvaron. Az író-rendező-főszereplő Beatty ekkoriban a párja is volt.

11


20 éven át ápolt se veled, se nélküled szeretői viszonyt Al Pacinóval. Akkor vetett véget neki, amikor Pacinónak gyereke született egy másik nőtől.

12

Sosem ment férjhez, és sosem született gyermeke. Örökbefogadás révén viszont anyja lett egy lánynak és egy fiúnak.

Diane Keaton örökbefogadás révén lett anya Forrás: Getty Images for AFI/2017 Michael Kovac/Michael Kovac

13

Rendezőként is tevékeny, például a kultikus Twin Peaks tévésorozat egyik epizódját is ő vezényelte le, de két mozifilm (Női vonalak, Álmok hősei) is fűződik ilyen minőségben a nevéhez.

14

A Minden végzet nehézben, 56 évesen vállalta be a színészi pályája első meztelen jelenetét.

15

Az utóbbi jó néhány évben Keaton már elsősorban a könnyed vígjátékokat részesíti előnyben a szerepválasztásai során. Legközelebb is egy ilyen mozidarabban láthatjuk majd, a Szerelmek, esküvők és egyéb katasztrófák magyar előzetese ráadásul épp a napokban érkezett meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.