Jászai Mari a magyar színjátszás történetének egyik legelismertebb alakja, ám a hangzatos cím mögött egy hús és vér asszony rejtőzik, akinek az életét olyan események tarkították, hogy színdarabnak is beillett volna.

Jászai Mari eredeti neve Krippel Mária, amelyet a későbbi színésznő olyannyira gyűlölt, hogy még az anyakönyvi kivonatából is eltűntette. A Krippel ugyanis „nyomorékot" jelent, így nem is csoda, ha nem szívesen viselte volna ezt a nevet élete végéig. De nem csupán a neve miatti szégyen jellemezte fiatal éveit. Édesanyja korán meghalt, apja pedig – a megtermett ács, később házmester – bár sokat dolgozott, hogy eltartsa nyolc gyermekét, a szigornak is igen nagy híve volt.Fenyítőeszköznek például előszeretettel használt vízbe áztatott kötelet, amellyel a dacos természetű Mari valószínűleg sokszor találkozhatott.

A család ötödik gyermekét hamar szolgálni küldték: az évek során volt cseléd és pesztra is, majd markotányosnőnek állt, aki a hadsereget követve ellátta a katonákat a szükséges dolgokkal. Tizenhat évesen megtapasztalta milyen is egy csata, amikor hirtelen egy ütközetben találta magát, ahol derekasan ápolta a sebesülteket. Bár helytállásáért írásos elismerést és pénzjutalmat kapott, állítólag egyben nagy árat is fizetett érte, mert egy osztrák katona megerőszakolta - sőt akár több ilyen eset is történthetett...

Jászai Mari Gertrudis szerepében az 1870-es évekbenForrás: Wikipedia

Az igazi hivatás

Ezt követően kis időre hazament a szülői házba, de nem kellett sok idő, hogy ismét a kezébe vegye a saját sorsát. Székesfehérvárra szökött és Hubay Gusztáv társulatában - ma úgy mondanánk - statisztált. Csakhamar Budapesten találta magát, ahol megismerkedett első férjével, Kassai Vidorral, akivel mindössze két évig tartott a házassága. Még férjével együtt szerződtek Kolozsvárra, ahol 1972-ig dolgozott és ahol magának kellett a fellépőruháit biztosítania.
1972-ben lett a Nemzeti Színház tagja és egy röpke évet leszámítva, nem is játszott ezután máshol.

Jászai Mari jelenség volt, ízig-vérig tragika, aki nem arra született, hogy szórakoztassa a közönséget, hanem arra, hogy lenyűgözze őket.
A válást követően, többé nem ment férjhez, bár férfiakból nem volt hiány az életében. Viszony fűzte többek között Feszty Árpádhoz, Reviczky Gyulához, Szomory Dezsőhöz és egy orvoshoz is, Plesch Jánoshoz.

Jászai Mari Medea szerepébenForrás: Wikipedia

Csak azt szerettem, akitől tanulhattam valamit.Jászai Mari örökké tanulni akart. Imádta a könyveket – ezért is ment hozzá Kassai Vidorhoz, mivel a férfi hatalmas könyvtárral rendelkezett és csábította annak intellektusa – és mindent elkövetett annak érdekében, hogy tudását minél szélesebb körben gazdagítsa. Felnőttként tanult angolul, franciául, németül, de utazásai előtt egyéb nyelvleckéket is vett. Hangszereken játszott, megpróbálkozott a fordításokkal és írt is, nem csupán naplót, de cikkeket, tanulmányokat egyaránt.

Az első világháborúban erőn felül támogatta a katonákat, nem riadva meg sem a szenvedéstől, sem pedig attól, hogy saját pénzen ruhát, ételt, könyvet vegyen nekik.

1925 decemberében lépett fel utoljára és 1926. október 5-én halt meg Budapesten, a János Szanatóriumban. Emlékeit, a világról, a színészetről és a színésztársakról szóló véleményét naplói, levelei, emlékiratai, tanulmányai és cikkei őrzik.