Kirúgták az iskolából és rap albumot is kiadott: Fenyő Miklós sokszínű egyénisége

Forrás: Fortepan/Erky-Nagy Tibor -
Rock and Roll Hungária Rock n Roll magazin zenész Fenyő Miklós születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fenyő Miklóst kortól függetlenül, gyakorlatilag mindenki ismeri itthon, hiszen neve egybeforrt a magyar a rock and roll életérzéssel. A zenész ma ünnepli 74. születésnapját, ennek kapcsán pedig összegyűjtöttünk pár érdekes és fontos pontot az életéből.

Út a zenei sikerekig

  • Fenyő Miklós már egészen korán megismerkedett a zenével, szülei miatt - apja gépészmérnök, anyja kozmetikus volt – kisgyermekkorától kezdve zongorázott.
  • A család 1956 novemberében úgy döntött, kiköltözik az Amerikai Egyesült Államokba, New Yorkba. Fenyő Miklós itt szeretett bele a rock'n roll zenébe, amit haza is hozott magával pár évvel később.
  • Kirúgták a középiskolából. Miután a Fenyő család hazaköltözött, Miklós a Landler Jenő Villamosipari Technikumban folytatta tanulmányait. Ám a sok hiányzás miatt 1964-ben eltanácsolták. Végül a budapesti Könyves Kálmán Gimnáziumban érettségizett le.
  • A kultikus Hungária előtt, Fenyő Miklós két együttesben is játszott: a Sztár és a Syconor zenekarban.
  • 1968-ban a Ki mit tud? című tehetségkutató versenyen első helyezést ért el a Hungária együttessel.
Fenyő Miklós (jobbról a második) népies ruhában az 1968-as Ki Mit Tud? döntőjében Forrás: Fortepan/Varga Zoltán
  • Fenyő Miklós csupán 23 éves volt, amikor kiadták a Hungáriával első nagylemezüket, Koncert a Marson címmel.
  • Betiltott lemez: 1977-ben rögzítették a Beatles-láz című lemez hanganyagát, de ezt az MHV (Magyar Hanglemezgyártó Vállalat) letiltotta, és csak 20 évvel később jelenhetett meg.
  • A Hungária szétszakadását és a három albumot megért Modern Hungáriát követően, 1992-ig Fenyő Miklós popmenedzserként tevékenykedett. Ő egyengette többek között a fiatal Szandi karrierjét is.
  • 2004-ben a XIII. kerület díszpolgára lett.
  • Életéből 2009-ben film is készült, Made in Hungaria címmel, melyben legnépszerűbb dalait is felhasználták a készítők. Fenyő Miklóst Szabó Kimmel Tamás alakította, aki gyerekkorában a szintén tanult zongorázni, de a zenésszel ellentétben ő hamar elunta.
  • Fenyő Miklós sosem titkolta, hogy példaképei között maga a király, vagyis Elvis Presley is szerepel, de bizony nem mindig tervezett a zenével, mint elsődleges hivatással. Fiatalabb korában érdekelte a sportújságírás is, akkori példaképei közt szerepelt Vitray Tamás is.
Fenyő Miklós 1980-ban Forrás: Fortepan/Erky-Nagy Tibor

Szólókarrier

A Hungária együttes 1983-ban három részre szakadt: a kivált tagok alapították meg a Dolly Rollt és az R-GO-t. Ugyanebben az évben adta ki Fenyő Miklós első szólóalbumát, Miki címmel.
Egy évvel később, elhagyva a rock'n roll alapokat, Fenyő egy rap-break hangszerelésű albummal rukkolt elő, Jól nézünk Miki címmel, ami aranylemez lett.
1994-től kezdődően új – vagyis régi – alapokra helyezte szólókarrierjét: a 60-as évekbeli rock'n roll stílust vitte tovább lemezein.

Színházi karrier

Fenyő Miklós több színházi musicalt is írt. Az első a Hungária platinalemezének címét viselte: a Hotel Mentholt 1998-ban mutatták be a Budapesti Operett színházban. Önéletrajzi ihletésű zenés játékának, a Made in Hungariának bemutatója 2001-ben a József Attila Színházban, melyben Fenyő Jerry Lee Lewis-t alakította. 5 évvel később szintén ebben a színházban láthatták a nézők harmadik musicaljét, az Aranycsapatot.

Legutóbbi zenés darabját, az Arénát 2018-ban mutatták be a Győri Nemzeti Színházban. Ennek alapjául az azonos című, 1982-es Hungária album szolgált.

Fenyő Miklós 74 évesen is aktív zenész, idén is fellép többek között a hagyománnyá vált Fenyő koncerten augusztusban a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon és remélhetően a Fenyő ünnep sem marad el decemberben.

Fenyő Miklós 74 évesen is aktív zenész Forrás: Facebook/Fenyő Miklós Hivatalos Oldala

Csavard fel a szőnyeget, és bulizz egy jót a rock and roll hazai királyával, akár otthon is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.