Mozis utazás a világ legtitokzatosabb országába: Tibetben játszódó filmek

film utazás magazin Tibet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Föld egyik legmagasabban fekvő, leginkább elzárt régiója Tibet, ami emellett még a különleges kultúrája okán is mindig titokzatosnak számított a külvilág számára. A filmesek fantáziáját is örökösen mozgatta, noha a speciális adottságai miatt kevés alkotás játszódhatott Tibetben. A most mozikba érkező Lufi apropóján listára gyűjtöttük a téma emlékezetes mozijait.

Kundun (1997)

Tibet minden bizonnyal leghíresebb jelenlegi szülöttje a Dalai láma, egészen pontosan a 14. Dalai láma, hiszen a buddhista vallás tanai szerint ő csupán a legújabb reinkarnációja a vallása legfőbb tanítójának. A 14. dalai láma élete pedig különösen kalandosan alakult, hiszen Tibet legfőbb méltóságából lett a kommunista kínai hatalomátvétel után száműzött nemzetközi híresség. Ennek a kacskaringós sorsnak az eseményeit meséli el Martin Scorsese nagyszabású történelmi filmje, a végén az egykori hazájára már csak távcsőben visszatekintő főszereplővel.

Hét év Tibetben (1997)

Szintén a gyerek Dalai láma az egyik főhőse Jean-Jacques Annaud szintén 1997-ben készült filmjének – a másik pedig az ifjú Brad Pitt alakította, valóban élt osztrák hegymászó, aki valóban hét évet töltött el Tibetben a második világháború idején, történelmi sorsfordulatok között kötve barátságot a vallási vezetővel.

Szamszára (2001)

Tibet sajátságos kultúrájából leggyakrabban a buddhista szerzetesek élete fogja meg a külvilág fantáziáját, ebben a filmben pedig olyan módon kapunk bepillantást ebbe a világba, ami cseppet sem mondható szokásosnak. A Szamszára főszereplője ugyanis olyan fiatal szerzetes, akit kétségek és kísértések gyötörnek, sőt fel is adja a szent életét, és családot alapít. A kétségek és kísértések viszont ettől még nem múlnak el.

Golyóálló szerzetes (2003)

A tibeti szerzetesek sztereotipizált figurája a műfaji filmekben is gyakran megjelenik, akár mint a világtól elvonult fura fickóké (lásd például az Ace Ventura 2.-t), akár mint a harcművészetekben természetfeletti képességekkel bíró hősöké. Utóbbinak mókás példája a Golyóálló szerzetes című akcióvígjáték, melynek főszereplője Tibetből indulva a világ másik felét is kénytelen rendet tenni a maga szokatlan eszközeivel.

Milarepa (2006)

Tibet amúgy is rejtélyes történelmének és kultúrtörténetének egyik legrejtélyesebb alakja a mintegy ezer évvel elezelőtt élt látnok, varázsló, szent és költő Milarepa, akinek személyéhez számos legenda kapcsolódik. Ezek közül az egyiket dolgozza fel ez a misztikus régiókba is elmerészkedő film, csodálatos tájképekkel övezve.

Virágok völgye (2006)

A csodálatos tájképek és a misztika a Virágok völgyében is megjelennek, noha teljesen másképp. A Himalája legmagasabb csúcsai között játszódó, évszázadokon átívelő története egyszerre izgalmas kalandfilm és az örök szerelemhez intézett költői mozgóképvallomás.

Lufi (2019)

A listánkon szereplő filmek Tibetben játszódnak ugyan, de nagyon keveset forgattak a jeleneteik közül eredeti helyszíneken, és pláne nem tibeti alkotók. Az újranyíló mozik műsorára frissen érkező Lufi viszont mindkét utóbbi kitételnek megfelel, és már csak ezért is különleges alkotás lenne. De az erényei emellett is számosak, a világ neves filmfesztiváljai díjazták már az egyedi eszközökkel elmesélt történetét, mely egy buddhista hagyományok és modern élet közötti dilemmába kerülő tibeti házaspárról szól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.