Ikonikus filmek és sorozatok, amelyeknek Málta adott helyszínt

Forrás: Shutterstock -
filmforgatás Málta James Bond Trónok harca
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csodás érzés lehet azon a helyszínen járni, ahol a kedvenc sorozatunk vagy a filmünk játszódott. Nem is biztos, hogy olyan messzire kell menni ehhez. Málta például olyan alkotásoknak adott helyszínt, mint a Trónok harca, a Trója vagy éppen a Z Világháború.

Salzburgban járva például a Muzsika hangja ikonikus helyszínei jelennek meg előttünk, Hawaii szigetén az érintetlen természet erejét érezhetjük, ahol az indák között a navik jártak-keltek az Avatar című filmben. Ha pedig valaki Julia Roberts és Richard Gere nyomdokaiba szegődne a Pretty Woman című film Los Angeles-i helyszínei alapján, annak a Beverly Wilshire hotelbe is érdemes betérnie és a lobbiban meginni egy pohárral, a főszeplők is itt lettek egymáséi először.

De például népszerű forgatási helyszínnek számít az egyébként számunkra is könnyen elérhető Málta, ahol a filmtörténet rengeteg klasszikus alkotása készült. Az alábbi filmek forgatókönyvei legalábbis könnyen megnyitották Málta kapuit Hollywood számára.

Z Világháború (2013)

Az igaz történeteken túl persze hasít a sci-fi és a fantasy is: igazi máltai siker például a zombiapokalipszist érzékletesen bemutató Z világháború. A brit-amerikai akciófilm Max Brooks A zombi világháború története című regényéből készült, producere és főszereplője is Brad Pitt volt. Itt láthatjuk a jeruzsálemi jelenetekben Valletta külterületét, az Atarot Repülőtér pedig valójában a Máltai Nemzetközi Repülőtér, Luqa-ban.

Valletta, Málta Forrás: Shutterstock

Trónok harca (2011-19)

A 2011 és 2019 között futó Trónok harca eposz sikeréhez nagyban hozzájárultak a máltai forgatási helyszínek. A legismertebbek ezek közül: Mdina óvárosa, a Szent Domonkos-kolostor Rabatban és a Mtahleb sziklák, amelyek többször is visszaköszönnek a kultikus sorozatban. Feltűnik továbbá a Trónok harcában a San Anton-palota is, amely a máltai lovagrend nagymestereinek nyári palotájából lett a köztársasági elnök rezidenciájává.

Mdina, Málta Forrás: Shutterstock

A Dingli-szikláktól akár gyalogtúra is vezethet egészen a Verdala-palotáig, amely Málta legmagasabb területén fekszik, közel 253 méteres magaslaton. De a rajongók számára szintén ismerős helyszín a Buskett-kertek, bizonyítván, hogy valaha Málta területén is voltak erdők.

Buskett kertek, Málta Forrás: Shutterstock

Nagy öröm lehet látni a Fort Manoel csillagerődöt a Manoel-szigeten, ahol több harcos jelenet is zajlott. Sajnos a híres gozói Azúr-ablak, amely Khal Drogo és Daenerys Targaryen látványos esküvőjének adott otthont, már nem létezik, 2017-ben összeomlott – ami nemcsak a turisták, de a máltai filmipar számára is óriási veszteség.

Fort Manoel, Málta Forrás: Shutterstock

Még több filmért olvasd el a Travelo cikkét!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.