Ma lenne 60 éves Diana, a walesi hercegné

Forrás: Tim Graham Photo Library via Getty Images/Tim Graham -
Diana királyi család Lady Diana magazin évforduló királyi frigyek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Diana a XX. század egyik ikonikus női alakja volt, aki bár beházasodott a királyi családba, az élete mégsem úgy végződött, ahogyan a tündérmesékben szokás. Talán nincs ember, aki ne ismerné a nevét és valamilyen részletet az életéből, de vajon ismerjük-e az igazi Dianát, aki ma lenne 60 éves?

Lady Dianát elvette a herceg, mégis elmaradt a boldogan éltek, míg meg nem haltak, a meséket záró csókot követően pedig korántsem úgy alakult a házassága, ahogyan azt ő valószínűleg tervezte. Az igazi Dianát valószínűleg csak nagyon kevesen ismerték, mert bár a sajtó imádta és legszívesebben minden rezdüléséről hírt adott volna, belső küzdelmeiről és valós érzéseiről sokáig csak sejtéseink lehettek.

Zaklatott gyermekkor

Diana Frances Spencer 1961. július 1-jén született Sandringhamban (Anglia) Edward John Spencer, Viscount Althorp (Althorp vikomtja) és Frances Burke Roche legfiatalabb leányaként. Diana tehát – sok egyéb híreszteléssel ellentétben – az angol arisztokrácia tagja volt, sőt apai ágon kifejezetten királyi származással rendelkezett. Dianának már a gyerekkora sem mondható idillinek, ugyanis

a szülei hűtlenség miatt váltak el,

amely után a négy gyerekből kettő az édesapánál, a másik kettő – Diana is - az édesanyánál maradt. Lord Althorp azonban minden gyermekét maga mellett karta tudni, így pert indított a felügyeleti jogért, mi több az egyik karácsony alkalmával, amikor nála időzött az összes gyerek, nem engedte vissza Dianát és az öccsét az anyjukhoz. A felügyeleti jogot végül az apa kapta meg, ennek ellenére Diana hol az apjával, hol az édesanyjával lakott.

Diana és testvére, Charles Spencer 1968-ban Forrás: PA Images via Getty Images/PA Images/Pa Images

Diana és Károly

Károly herceggel sem éppen mesébe illő volt az első találkozásuk. A herceget körülrajongták a szép nők - köztük volt Diana nővére, Sarah is, akit Károly többször randevúzni vitt. Így ismerkedett meg a 16 éves Diana leendő férjével, bár akkor még nem alakult ki köztük románc. Udvarolni csak 1980-ban kezdett Károly az ifjabb Spences lánynak, sokak feltételezése szerint leginkább azért, mert a királyi család már nagyon sürgette, hogy a herceg megállapodjon, azzal kapcsolatban viszont határozott elképzeléseik voltak, hogy milyen ara illik Károlyhoz. Legyen hajadon, arisztokrata származású és főképp protestáns, ezeknek a kívánalmaknak pedig Diana tökéletesen megfelelt.

Az eljegyzést mindössze tucatnyi találka előzte meg,

az esküvőt pedig 1981. július 29-én tartották, Diana ekkor éppen csak elmúlt 20 éves.

Károly herceg és Diana a Szent Pál-bazilikában házasodtak össze 1981. július 29-én Forrás: Getty Images/WireImage/Anwar Hussein

Tündérmeséből rémálom

Bár Dinan és Károly kapcsolata a kívülállók szemében maga volt a megvalósult tündérmese: a párnak hamarosan megszületett az első gyermeke, Vilmos, majd rá két évre a kisebbik, Harry, a későbbi nyilatkozatokból az derült ki, hogy

korántsem az „idilli" volt az a kifejezés, amely leginkább jellemezte Diana és Károly frigyét.

A nép és a sajtó imádta a hercegi párt, leginkább pedig Dianát, ám nem is sejtették, hogy a szívek királynője voltaképpen cseppet sem boldog. Diana az esküvőjükkor – saját bevallása szerint - halálosan szerelmes volt Károlyba, míg a férje a szerelmükről nem éppen egyértelműen nyilatkozott. A későbbiekben mindez csak fokozódott.

Hamarosan megszületet az első gyermeke, Vilmos, majd rá két évre a kisebbik, Harry Forrás: Tim Graham Photo Library via Getty Images/Tim Graham

Diana többször is megpróbálta felhívni magára a férje figyelmét

– még attól sem riadt vissza, hogy ennek érdekében kárt tegyen magában -, ám Károlyt nem hatották meg sem a könnyek, sem a fiatal nő kétségbeesett cselekedetei. Sőt inkább tetézte a bajt, amikor megjegyzést tett felesége alakjára, akinek nem csoda, hogy ezután már az evési zavarok is „hű társaivá szegődtek".
S ha mindez még nem lett volna elég, egyre nyilvánvalóbbá vált Diana számára is, hogy Károly egy másik nő, egykori szerelme, Camilla Parker-Bowles karjaiban keresi a boldogságot - ezután Lady Diana sem fogta vissza magát az afférokat illetően.

A vég

Diana és Károly 1992-ben jelentették be, hogy külön fognak élni, ám csak

1996-ban váltak el hivatalosan.

Diana és Károly 1992-ben jelentették be, hogy külön fognak élni Forrás: Tim Graham Photo Library via Getty Images/Tim Graham

Ezután a viszonyuk konszolidálódni látszott. Diana a különköltözés után úgy döntött, hogy visszavonul a nyilvánosságtól, 1995 novemberében mégis interjút adott a BBC-nek, amelyben nyíltan vallott a házasságáról és a királyi családról. Sokan emiatt is gondolják úgy, hogy Diana 1997. augusztus 31-én bekövetkezett haláláért a királyi család felelős. Természetesen a tragikus kimenetelű közlekedési balesetet – amelyben nemcsak Diana, de a szeretője Dodi al-Fajed és a sofőrjük is életét vesztette - a hatóságok kivizsgálták, ám a baleset okának a sofőr alkoholos befolyásoltságát jelölték meg.

Diana "felforgató életéről" egy korábbi írásban olvashatsz részletesen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.