Horror-színházzal borzongatták a nézőket a fesztiválon: "Minden sablontól elrugaszkodott"

Udvari Kamaraszínház Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
2021. június 18-26 között került sor a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiváljára. 3 helyszínen 15 versenyelőadást és 5 versenyen kívüli produkciót láthatott a közönség a határon túli magyar színházaktól.

A nagy hagyományokkal bíró, határon túli seregszemlén Arad, Beregszász, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Kassa, Kolozsvár, Komárom, Marosvásárhely, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szabadka, Székelyudvarhely és Zenta is képviseltette magát. A zsűri tagja volt Eszenyi Enikő, Árkosi Árpád rendező, Venczel Valentin színész-rendező, az Újvidéki Színház igazgatója, Szabó Attila egyetemi oktató, a PIM-OSZMI igazgatóhelyettese és Rosznáky Varga Emma egyetemi hallgató.

A fesztivál vendégei voltak a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház képviselői is, Szigeti Réka dramaturg, és Nédó Olga hegedűművésznő, a társulat kulturális vezetője.

"Balogh Tibor, a fesztivál művészeti vezetője hívott meg bennünket, hogy vegyünk részt a szakmai beszélgetéseken" - mondta Szigeti Réka dramaturg.

Nekem elsősorban azért volt fontos ez a fesztivál, mert a járvány után végre számos olyan előadást láthattam így, amire egyébként nem lenne lehetőségem.

Balogh Tibor és Szigeti Réka Forrás: Szigeti Réka

A határon túli magyar színházak előadásainak a »krémje« érkezik Kisvárdára nyár elején, és mivel nekem nincs módom arra, hogy Csíkszeredába, Szabadkára vagy Gyergyószentmiklósra utazva különböző színházak produkcióit megnézzem, ezért nagyon örültem a lehetőségnek" - tette hozzá. "Fontosnak tartom, hogy a versenyelőadásokat minden nap egy-egy szakmai beszélgetés keretében »vesézték ki« egy moderátor irányításával. Ezeken a kötetlen véleménycseréken részt vettek az alkotók és a zsűri tagjai, a közönség soraiból pedig bárki ott lehetett.

Idén lett húsz éve, hogy itt vagyok ezen a rendezvényen, de mindig tanulok valami újat"

A legnagyobb benyomást a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház BOLDOGTALANOK című előadása tette rá

Szigeti Réka dramaturg Forrás: Szigeti Réka

"Kiváló alakítások, nagyon jó díszlet, úgyhogy a végén jó értelembe véve letaglózva jöttem ki a színházteremből" - mondta az Udvari Kamaraszínház másik munkatársa, Nédó Olga, a társulat kulturális vezetője. A hegedűművésznő hozzátette, hogy ez nagyon erős kezdés volt, és óriási hatást gyakorolt rá az előadás, mind dramaturgiailag, mind színészileg, mind rendezés tekintetében.

Közvetlenül a megnyitó után láthatták Herczeg Ferenc Déryné ifjasszony című darabját, Vidnyánszky Attila rendezésében, a zsinagógában a Kassai Thália színház társulata mutatta be Pintér Béla Parasztoperáját. Az utóbbi előadás érdekessége az élő zene volt, amit egy hegedű, egy brácsa, egy nagybőgő és egy zongora szolgáltatott. 

Hihetetlen dramaturgia, csodás rendezés, és remekül éneklő színészek"

Nédó Olga hegedűművésznő, a társulat kulturális vezetője és Szigeti Réka Forrás: Szigeti Réka

Nédó Olga egy másik említésre méltó előadásra, Halász Péter GYEREKÜNK című darabjára hívta fel a figyelmet, "ami egyszerre volt megdöbbentő, és egyúttal olyan produkció, amely minden megszokott sablontól elrugaszkodott". A csíkszeredai Csíki Játékszín produkciójára a zsinagógában került sor Hatházi András rendezésében. Olga szerint ezt a produkciót leginkább egy horror-színházhoz lehet hasonlítani.

Eleve úgy kezdődött, hogy félelmetes, leginkább az Adams Familyre emlékeztető jelmezekbe beöltözve vártak minket a szereplők, méghozzá a nézőtéren!

Egy előadás mindenkinek mást jelent.

Nédó Olga, Venczel Valentin és Szigeti Réka Forrás: Szigeti Réka

Ez a fesztivál azért is különleges esemény, mert hosszú kihagyás után végre ismét színpadra állhattak a társulatok. Lehetett érezni, hogy ez az év más, mint az előzőek. Nédó Olga szerint azután, hogy valamennyien átélték, hogy milyen is az, amikor nem játszhatnak nézők előtt, "úgy éreztem, hogy a színészek most, hogy túl vannak egy ilyen nehéz korszakon, és

őket is megcsapta ennek a vészterhes időszaknak a szele, úgy láttam hogy ez az alázat, amivel hozzáálltak az előadásaikhoz és ahogy végigcsinálták, az példaértékű".

A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház viszonylag későn tudta bemutatni a járvány miatt új produkcióját, és emiatt nem tudott előadást vinni Kisvárdára. Pozsgai Zsolt Zergetánc című művéről van szó, melyet Kálló Béla Jászai Mari-díjas színművész rendezett. Jövőre remélhetőleg ez már másként lesz, hiszen a koronavírus áldatlan időszakát követően több új bemutatójuk is lesz ősszel, mint például A VÖRÖS PIMPERNEL vagy a SORS-KANYAR előadásuk. Ez utóbbi a Don-kanyar borzalmait és tanulságait dolgozza fel művészi eszközökkel.

"Jövőre mindenképpen szeretnénk újra eljönni erre a fesztiválra" - tette hozzá Nédó Olga, aki bízik benne hogy akkor már a színház is előadással érkezik a városba, ahol a fesztivál véget ért már.

A legjobb rendezésért járó díjat két előadás megvalósításáért ítélte oda a zsűri:

a díjat a gyergyószentmiklósi Figura Stúdiószínház Boldogtalanok című előadásának rendezője, ALBU ISTVÁN kapta. Szintén Legjobb Rendezésért járó díjat kapta a kolozsvári Állami Magyar Színház Nóra című előadásának rendezéséért NAGY BOTOND. A legjobb női alakítás díját Kányádi Anna érdemelte ki a Boldogtalanok és a Gyerekünk c. előadásokban nyújtott alakításaiért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.