szépségkirálynő öngyilkosság tragédia magazin Molnár Csilla Andrea
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szépségversenyek világa sokszor kegyetlen – mondják azok, akik belekóstoltak ebbe a műfajba. Irigység, féltékenység, rosszindulat és a vágytól fűtött férfiak tekintete kíséri az ilyen eseményeket, majd pedig a győztest. Molnár Csilla fejére ugyan felkerült a korona, ám a 16 éves királynő mégsem volt boldog – önkezével vetett véget az életének.

Molnár Csilla története mindenkit megrázott a nyolcvanas években, hiszen a fiatal lány bár megnyerte az ötven év kihagyás után ismét megrendezett Miss Hungaryt, Magyarország Szépét mégis olyan kétségbeesés kerítette hatalmába, hogy a halálba menekült.

A verseny és néhány furcsaság

Molnár Csilla Andrea 1969. január 20-án született és szüleivel Fonyódon élt. Gimnáziumban tanult és az érettségit követően kozmetikus szeretett volna lenni.

A szépségkirálynősdi egyszerű tréfának indult, amelyet az egyik barátnője talált ki,

mégis habár nem vette komolyan a jelentkezést, a nagyjából kétezer jelentkező közül Csillát is kiválasztották és behívták az elődöntőre. Csilla itt és a középdöntőn is továbbjutott, bár utóbbinál csak a negyedik helyezést érte el, állítólag a fürdőruhája miatt...

A szépségkirálynő-választás azonban nem volt sétagalopp. Egyrészt hazánk már évtizedek óta nem rendezett ilyen eseményt, így nem állíthatjuk, hogy rutinosan zajlottak a dolgok, másrészt pedig, ahogyan az lenni szokott, a szép lányok körül feltűntek a hiénák is.
Érdekes például, hogy a versenyzőket már

az elődöntőtől kezdve egy szerződés aláírására akarta kötelezni a szervező cég, amely meglehetősen hátrányos feltételeket szabott a lányoknak.

A szépségkirálynősdi egyszerű tréfának indult, amelyet Molnár Csilla egyik barátnője talált ki Forrás: Fortepan/Gábor Viktor

Ennek ellenére, egy kivételével az összes induló aláírta a papírt, amely nagy port kavart. De az is figyelemre méltó, hogy több lány is azt nyilatkozta, hogy a hosszú, próbákkal teli napok alatt nem kaptak enni és inni, vagy hogy a döntő napján összesen harminc perc állt a rendelkezésükre, hogy szerezzenek valami ennivalót, felöltözzenek és a fellépésre alkalmas állapotba kerüljenek.

Ennek ellenére a 25 döntős lány a nagyestélyis és fürdőruhás bemutatót követően mosolyogva - egyrészes fürdőruhában -, kezükben egy-egy szál gerberával lépett a színpadra, hogy megtudják, kinek ítélte oda a zsűri a koronát.

Magyarország Szépe

A korona végül Molnár Csilla fejére került, aki a Magyarország Szépe cím mellett nyert egy Pierre Cardin kosztümöt, egy 3 napos bécsi utat, az Izsáki Állami Gazdaság ajándékcsomagját, a Centrum 50.000 forintos reklámszerződés-ajánlatát valamint a lehetőséget, hogy indulhasson az 1986-os Miss Európa versenyen.

A Centrum reklámszerződését végül nem írták alá a lány szülei, mivel nem szerepelt benne, hogy Csillának pontosan milyen díjazásért és milyen feladatokat kellene ellátnia.

Ellenben a Centrum reklámfőnöke kifejezetten erőszakosan akarta kicsikarni tőlük az aláírást - Csilla anyukájának későbbi nyilatkozata szerint. A szülők ott álltak teljesen elveszve és nem értették mi történik, mivel senki nem világosította fel őket, hogy milyen jogokkal illetve kötelességekkel jár, hogy a 16 éves lányuk lett Magyarország Szépe.

A korona végül Molnár Csilla fejére került Forrás: Fortepan/Gábor Viktor

Konfliktusok

Az elveszettség érzését később felváltott a nemtetszés, főleg ami Csilla édesapját illette. Például nem értette senki, miért kell egy kamaszlányt az éjszakába hurcolni, szórakozóhelyekre kirendelni, születésnapokra citálni, de a bécsi jutalomúton - amelyre az első négy helyezett volt hivatalos - is akadtak gondok. Az egyik legmegalázóbb mégis az volt, amikor gipszmintát vettek a lányokról, hogy aztán szobrot készítsenek róluk.

A mintavételhez a lányoknak le kellett vetkőzniük, itt-ott meg kellett borotválkozniuk, majd a férfiasszisztensek beolajozták őket, vastagon bekenték gipsszel a testüket és befedték gézcsíkokkal.

A műveletre ráadásul beengedtek két fotóst is, akik később a lányokról készült képeket eladták egy osztrák erotikus magazinnak...

A Máltán megrendezett Miss Europe International 1986 verseny szintén nem volt zökkenőmentes. Bár első körben Csilla kapta a legmagasabb pontszámokat a zsűritől, az eredményhirdetés alkalmával mégis csak a harmadiknak hozták ki. Hogy miért, az azóta is rejtély. Ráadásul Csillával kivitették a koronáját, amely ezután az első helyezett fejére került, mivel a magyar szervezők felajánlották az Európa-szépe szervezőinek a magyar királynő koronáját.

A Máltán megrendezett Miss Europe International 1986 verseny szintén nem volt zökkenőmentes Forrás: Fortepan/Gábor Viktor

Csilla egyre inkább belefáradt az egészbe:

a rosszindulatú pletykákba – például, hogy az apja vette meg neki a koronát, hogy ágyba bújt a zsűritagokkal vagy hogy a kairói jutalomút egy kéjutazás -, az ingyenmunkába, a megaláztatásokba, a konfliktusokba és abba is, hogy az apja beleszólt a magánéletébe.

Bár sokan kételkednek benne, hogy valóban meg akart halni – akkori barátja szerint csak fel akarta hívni a körülötte lévők figyelmét arra, hogy nem bírja tovább ezt a nyomást - Molnár Csilla, Magyarország szépségkirálynője 1986. július 10-én a családja házában halálos adag gyógyszert vett be és véget vetett az életének.

Ha tetszett a cikk és szívesen olvasnál még Molnár Csilláról, nézd meg korábbi írásunkat is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.