Sugárfertőzött, haldokló gyerekek, megnyomorodott likvidátorok és megtört özvegyek vallanak

Forrás: AFP/TASS -
Csernobili ima olvasás atomerőmű könyvajánló Csernobil
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a csernobili atomerőműben történtek 1996-tól folyamatosan foglalkoztatják az embereket, és azóta is a világ legnagyobb atomkatasztrófájaként tartják számon Fokozott figyelem terelődött ismét a tragédiára az HBO nagy port kavart 2019-es Csernobil minisorozatával. Így került az érdeklődés középpontjába Szvetlana Alekszijevics Csernobili ima című dokumentumregénye, ami a sorozat alapjául is szolgált, de megnőtt a kereslet több, a katasztrófával - ha csak érintőlegesen is - foglalkozó könyv iránt, mint amilyen például Alina Bronsky Baba Dunya utolsó szerelme. Ez egészen más szemszögből dolgozza fel a "csernobil utáni életet". Most ezt a két könyvet ajánljuk nektek. 

Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima

1986. április 26-án kezdődött Csernobilban minden idők legnagyobb atomerőmű-katasztrófája. Néhány napig a világ semmit nem tudott a történtekről, sőt, mi magyarok még hetekkel-hónapokkal később sem láttuk pontosan, milyen következményekkel járt, jár majd a jövőnkre nézve a baleset. Mi is részt vettünk abban az évben is a május elsejei felvonuláson, csak azt követően értek el hozzánk a vészjósló hírek. Csernobil azóta nem csupán egy helység, sokkal inkább fogalom...

A Nobel-díjas fehérorosz írónő, Szvetlana Alekszijevics két évtizedet szánt a téma feldolgozására és nagyon sok emberrel beszélt ahhoz, hogy tisztán lásson és ezáltal mi is tisztán láthassuk a történteket és azt, hogy az ott élő emberek, az erőműben dolgozók, a helyszínre rendelt tűzoltók, likvidátorok és családtagjaik mit éltek át a katasztrófát követően.

A Csernobili ima tulajdonképpen szívszorító visszaemlékezések füzére. Túlélők, özvegyek és beteg, haldokló gyerekek mondják el, mi történt velük: hogyan lehet és egyáltalán lehet-e tovább élni, remélni vagy csak túlélni ebben a robbanás óta megváltozott világban.

Drámai vallomásokat is olvashatunk a könyvben arról, miként néztek szembe a tragédiával azok a szülők, akiknek a sugárfertőzés következtében beteg gyerekük született és mit éltek át azok, akik korábban egészséges gyermekeiket látták megbetegedni és meghalni. Az olvasás során megismerjük az áldozatokat, a felelősöket és az erőmű körüli munkába belerokkant vakmerő önkénteseket, de az írás jól tükrözi a humorba kapaszkodás fontosságát is, a dukumentumregényben számos "csernobli viccel" is találkozhatunk, mint például az alábbi.

"Egy ukrán menyecske szép nagy piros almákat árul a piacon. Így kínálja: 'Almácskát vegyenek! Csernobili almácskát!' Azt tanácsolja neki valaki: 'Asszonyság, ne vallja be, hogy csernobili az alma, mert a nyakán marad.' – 'Na ne mondja! Viszik, mint a cukrot! Ki az anyósának, ki a főnökének!'"

A könyv, - ami a sorozat alapjául is szolgált - talán a legrészletesebben Ljudmila Ignatyenko tűzoltófeleség visszaemlékezését írja le, aki várandósan napokig járt Moszkvába halálos beteg férjéhez és aki maga is belerokkant a történtekbe.

A Csernobili ima annak ellenére, hogy megrázó alkotás, letehetetlen mű. Abbahagyhatatlan, akárcsak a HBO minisorozata, amit nagyon sokan egyszuszra néztünk végig.

Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima Forrás: Európa Könyvkiadó Kft., Shutterstock

Alina Bronsky: Baba Dunya utolsó szerelme

"Van egy dolog, amit itt, Csernovóban mindennél, még a csapvíznél és a vezetékes telefonnál is jobban értékelek. Ez az idő. Jobban mondva az, hogy nálunk nincs idő."

Alina Bronsky regényének is a csernobili reaktor katasztrófája adja a kerettörténetét. Évekkel a csernobili reaktorbaleset után a hatvan éven felüliek saját felelősségükre visszaköltözhettek a súlyosan sugárszennyezett falujukba. Baba Dunya, a címszereplő, az egykori ápolónő is a Csernobil-hazatérők egyike.

A könyv az ő és néhány társa egyéni sorsán keresztül mutatja be az életet a sugárfertőzött zónában, miközben Baba Dunya emlékeiben megjelennek a reaktorbaleset részletei, és borzalmas, sem embert, sem állatot nem kímélő következményei is. Alina Bronsky regénye mindemellett mégis a remény és a közösség összetartó erejének üzenetét hordozza egy számunkra teljesen reménytelen világban.

Alina Bronsky: Baba Dunya utolsó szerelme Forrás: Trivium Kiadó Kft., Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.