Marilyn Monroe-t sokan irigyelték szépsége és filmes sikerei miatt, sorsa azonban hányatott volt: anyja eldobta, a legtöbb férfi kihasználta, és mindössze 36 évig élt.

Marilyn Monroe-ra emlékezünk, akinek tragikus sorsot szánt az élet. Hiába a csillogás és a siker, fiatalon és egyedül hunyt el 59 évvel ezelőtt ezen a napon. Rövid időt töltött a Földön, mégis nagy nyomot hagyott maga után, hiszen mind a mai napig minden idők egyik legnagyobb szexszimbólumaként emlegetik.

Magánéletében sikertelen, de a karrierjében annál sikeresebb volt  

Marilyn Monroe – akit akkor még Norma Jeane Mortenson Bakernek hívtak – 1926. június 1-jén látta meg a napvilágot, szülei harmadik gyermekeként. Édesanyja, Gladys Monroe két vezetéknevet adott a kislányának: mindkét volt férje családnevét megkapta, ám az, hogy valójában ki az édesapja, máig sem derült ki. A feltételezések szerint egy harmadik férfi: Stanley Gifford lehet a vér szerinti apa; ő Gladys Monroe munkatársa volt, de soha nem vállalta fel, hogy viszonya volt Marilyn édesanyjával.

Marilyn Monroe – akit akkor még Norma Jeane Mortenson Bakernek hívtak – 1926. június 1-jén látta meg a napvilágotForrás: NORTHFOTO/Snap

Mielőtt szert tett volna hírnevére, Norma Jeane élete tele volt megpróbáltatásokkal, hányatott gyerekkora volt. Édesanyja skizofréniában szenvedett, így Norma Jeane árvaházba került; aztán több család is magához vette, ám mindig visszakerült a nevelőotthonba, mert bántalmazták.

A szerelemben sem volt szerencséje. Sok férfivel volt dolga, háromszor házasodott, de kapcsolatai mind kudarcba fulladtak, hiába volt a korának legvonzóbb színésznője.

Kevesen tudják róla, de Monroe-nak nem egy, hanem két elnökkel is viszonya volt. Az ismertebb románca John F. Kennedy-vel volt. Az 50-es évek elején állítólag Ronald Reagannel is találkozgatott, igaz, ő csak 30 évvel később, 1981-ben lett az Egyesült Államok elnöke.

Karrierje azonban csodásan alakult. A szalag mellett dolgozott, amikor egy David Conover nevű fotós lencsevégre kapta, ugyanis a női munkások életéről készített dokumentumsorozatot. A férfit megbabonázta a fiatal lány szépsége, ezért győzködni kezdte, hogy próbáljon szerencsét modellként. Szerencsecsillaga egyre fényesebben ragyogott, és a fotókért végre ígéretes díjazásban részesült.

Mielőtt szert tett volna hírnevére, Norma Jeane élete tele volt megpróbáltatásokkal, hányatott gyerekkora voltForrás: NORTHFOTO/1946 by Entertainment Pictures/Snap Stills

Fiatalon új nevet és új külsőt is kapott. A huszadik születésnapja körül kezdte használni a Marilyn Monroe nevet, és meg sem állt a világhírig. Névválasztását Marilyn Miller, az 1920-as években ismert amerikai színésznő ihlette, amihez édesanyja vezetéknevét tette hozzá.

Innentől Marilynnek nemcsak a neve változott meg, hanem a megjelenése is: Emmeline Snively, egy modelliskola vezetője javaslatára kiszőkítette a haját, megtanították, hogyan mosolyogjon a fotózásokon, és a helyes beszédtechnikát is elsajátította. Megjelenésének nagyon jót tettek ezek az apró átalakítások, később azonban szépészeti beavatkozásoknak is alávetette magát: orrműtéten esett át, és plasztikázták az állát, hogy vonásai lágyabbnak tűnjenek.

Miközben egyre feljebb ívelt a modellkarrierje, színművészetet kezdett tanulni. Az akkor még feltörekvő színésznő 10 dolláros órabérért állt modellt meztelen képekhez, amelyekből a pin up plakátok készültek. Egyre több filmben is szerepelt, a legismertebbek: Gyanús dolog, Szőkék előnyben, Hogyan fogjunk milliomost?, Hétévi vágyakozás és a Van, aki forrón szereti, melynek forgatásán csodás képek készültek a színésznőről.

Marilyn Monroe a Szőkék előnyben című filmbenForrás: NORTHFOTO/Copyright 1953 by ZUMA Movie Stills Librae/Entertainment Pictures

Halálának okáról több összeesküvés-elmélet is született

1956-ban Arthur Miller drámaíró rabolta el a szívét, akivel szerettek volna családot alapítani, azonban állítólag Marilyn mindhárom terhessége vetéléssel végződött. Ezekben az években egyre többször nyúlt a drogokhoz és az alkoholhoz, ami rendkívül rossz hatással volt a személyiségére. A káros szenvedélyek a házasságot is beárnyékolták, 1961-ben hivatalosan is elváltak.

Ezt követően keveredett viszonyba a Kennedy testvérekkel (John és Robert), sokak szerint ezek a nagy vihart kavart kapcsolatok vezettek Marilyn halálához, melynek pontos oka azóta is tisztázatlan.

A díva halála körüli rejtély rengeteg összeesküvés-elméletet szült, melyek közül a leghíresebb talán a „Kennedy-szál" lehetett. Voltak, akik úgy vélték, Marilynt bizonyos államtitkok miatt ölték meg, amiket vagy az elnök, vagy az államügyész osztott meg vele. Ismét mások úgy gondolták, az indíték az volt, hogy a színésznő a sajtóval zsarolta a Kennedy fivéreket.

1956-ban Arthur Miller drámaíró rabolta el a szívétForrás: NORTHFOTO/KEYSTONE Pictures USA/Keystone Press Agency

Egy idő után a kapcsolat egyre terhesebb lett a politikus számára. A pletykák szerint 1962-ben, nem sokkal azután, hogy Kennedy születésnapján a New York-i Madison Square Garden sportcsarnokban elénekelte a híres Happy Birthday Mr. President című dalt, Kennedy szakított a lánnyal. Ebben az időszakban már felesége, Jackie is gyanakodni kezdett, hogy több lehet kettejük között, mint barátság.

Monroe viszont egyáltalán nem viselte jól, hogy megszakadt az elnökkel a viszony. A hivatalos dokumentumok szerint naponta hívogatta a Fehér Házat, és azt követelte: engedjék beszélni az elnökkel, amit Kennedy minden alkalommal megtagadott.

Nem sokkal a halála előtt apró cellába zárták a depresszióval küszködő Marilyn Monroe-t.  1962 augusztusában gyógyszer-túladagolás miatt vesztette életét Los Angeles-i otthonában.

Egyesek szerint öngyilkos lett, mert az elnök, akibe őrülten szerelmes volt, kizárta őt az életéből. Más teóriák szerint gyilkosság áldozata lett, miután Kennedyvel kapcsolatos megszállottsága egyre jobban terhére volt a politikusnak.

Sokak szerint Marilyn Monroe öngyilkos lett, mert az elnök, akibe őrülten szerelmes volt, kizárta őt az életébőlForrás: NORTHFOTO/Copyright 1953 by ZUMA Movie Stills Libra09/Entertainment Pictures

Az egészen biztos, hogy halála előtt az utolsó telefonhívás a lakásából a Fehér Házba ment.

Máig vannak olyanok, aki szerint gyógyszerekkel, önkezűleg vetett véget az életének, mások viszont gyilkosságot gyanítanak. Egy biztos: 1962. augusztus 5-én holtan találták a lakásán, Los Angelesben. Álma egy stabil, szerető családról soha nem valósult meg...

Évtizedeken át megmaradó ismertsége és népszerűsége élete kettősségének is köszönhető. Marilyn Monroe ma is a szex és női szépség szimbóluma és a klasszikus hollywoodi filmek egyik nagy csillaga. Magánélete viszont sok szempontból tragikusnak mondható szörnyű gyerekkora, megoldhatatlan emberi gondjai, drogfüggősége és öngyilkossága miatt.