Apró cellába zárták a depresszióval küszködő Marilyn Monroet a halála előtt

Forrás: Getty Images/Baron -
depresszió halál színésznő Marilyn Monroe pszichiátria
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világ egyik legnagyobb szexszimbóluma, Marilyn Monroe csupán 36 évet élt, mégis a mai napig beszélnek róla. A közelmúltban napvilágot látott több oldalas levelezéséből az is kiderül, mi történt vele a New York-i pszichiátián, ahol depresszió miatt kezelték.

Marilyn minden erejével azon volt, hogy leküzdje démonjait. 1961. március 1-jén hat oldalban vetette papírra élményeit, melyeket egy New York-i pszichiátrián szerzett: a titkos levélből kiderül, milyen rosszul bántak a gyönyörű sztárral - írja a femcafe.hu.

A levél címzettje orvosa, Dr. Marianne Kris volt, aki egy évvel később holtan találta a színésznőt.

"Nem volt semmiféle empátia a Payne-Whitney-ben, ennek nagyon rossz hatása volt rám. Egy apró cellába zártak, ahová a nagyon összezavarodott betegeket szokták. Úgy éreztem, valamiféle börtönben vagyok, ahová egy el nem követett bűncselekményért zártak"

- kezdte levelét Monroe.

Forrás: Getty Images/Baron

Később úgy döntött, megpróbálja felhívni magára a személyzet figyelmét: fogott egy poharat és azzal a kezében ült le az ágyra, így várta, hogy bejöjjenek hozzá. Az ápolók meg is érkeztek, erre Marilyn felugrott és azt mondta:

"Ha úgy bántok velem, mint egy hibbanttal, akkor eljátszom nektek, hogy hibbant vagyok!"

Ezután pedig eltörte a poharat. A levélben arról is szó esik, hogy ha tovább kellett volna a ott maradnia, kárt tett volna magában.

A személyzet egyik tagja állítólag azt mondta neki, hogy ő már régóta egy nagyon beteg lány, és megkérdezte tőle, hogyan tudott egyáltalán dolgozni, amikor ennyire depressziós. Marilyn válaszul felsorolt egy csomó hírességet, akik szintén ettől a betegségtől szenvedtek.

A gyönyörű színésznőt pár nap után kiengedték a klinikáról, a hat oldalas levelet pedig személyes holmijaival együtt egy aukción árverezték el.

Forrás: Shaw Family Archives Ltd./Sam Shaw

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.