Szeptember 30-án érkezik a hazai mozikba James Bond legújabb kalandja Nincs idő meghalni címmel, mely a főszereplő Daniel Craig számára egyben az utolsó film is 007-es ügynökként. De nem ez az egyetlen érdekesség a film kapcsán, amit az alábbi bőséges válogatásunk be is bizonyít.

1. Ez Daniel Craig utolsó filmje James Bondként. Összesen öt filmben játszotta el így őfelsége titkosügynökét, ezzel pedig a harmadik helyen áll a vonatkozó örökranglistán Roger Moore és Sean Connery mögött.

Ez Daniel Craig utolsó filmje James BondkéntForrás: Collection ChristopheL via AFP/© Nicola Dove - Danjaq - Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) - Universal Pictures - Eon Productions/Nicola Dove

2. Roger Moore még 57, Sean Connery pedig 53 évesen is forgatott Bond-filmet, így ezen az örökranglistán is harmadik helyen áll Craig a maga 51 évével.

3. Viszont Daniel Craig lett minden idők leghosszabban szolgáló James Bondja: 15 éven át volt ő az aktuális 007-es.

4. A Nincs idő meghalni rendezésére eredetileg az Oscar-díjas Danny Boyle-t (Trainspotting, 28 nappal később, Gettómilliomos) szerződtették, ő azonban egy idő után kreatív nézetkülönbségekre hivatkozva elhagyta a produkciót. Az utódja az a Cary Fukunaga (True Detective, Jane Eyre) lett, aki az első amerikai rendező a Bond-filmek történetében, és egyben az első ázsiai származású is.

Cary Fukunaga (jobbra) az első amerikai rendező a Bond-filmek történetébenForrás: Collection ChristopheL via AFP/© Nicola Dove - Danjaq - Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) - Universal Pictures - Eon Productions/Nicola Dove

5. Két kontinensen és öt országban (Jamaica, Olaszország, Norvégia, Skócia, Anglia) zajlott a film forgatása, és összesen 184 napig tartott.

6. A Nincs idő meghalni történetének kezdetén James Bonddal már visszavonult kémként találkozhatunk. Emiatt aztán megismerhetünk egy másik 007-es ügynököt is, hiszen időközben betöltötték a pozícióját az ügynökségnél.

7. Az új Bond-lány, Ana de Armas egyenesen Daniel Craig kérésére került a filmbe, mivel Craiget lenyűgözte a teljesítménye a közösen készített Tőrbe ejtve során.

8. A 2 óra 43 perces játékidejével a Nincs idő meghalni minden idők leghosszabb Bond-filmje.

9. Egyben pedig minden idők legdrágábbja is a 300 millió dollárosra becsült költségvetésével.

A Nincs idő meghalni minden idők leghosszabb Bond-filmjeForrás: Collection ChristopheL via AFP/© Nicola Dove - Danjaq - Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) - Universal Pictures - Eon Productions/Nicole Dove

10. Ez volt az első nagy nemzetközi mozis szuperprodukció, aminek a bemutatóját a koronavírus világjárvány és a mozik bezárása miatt elhalasztották. Ez a gyártó MGM stúdiónak azóta körülbelül 40-50 millió dollárjába került.

11. A film betétdalát a mindössze 19 éves szupertehetség popsztár, Billie Eilish énekli. A premier halasztása miatt a dalt már régóta ismerheti a közönség, sőt Nagy-Britanniában minden idők legsikeresebb Bond-dala lett, és Billie Eilish már Grammy-díjat is kapott érte.

12. Ezúttal nem szerepel James Bond a szokásos főcím előtti (akció)jelenetben, ilyen pedig utoljára 1973-ban fordult elő.

13. Most fordult elő másodszor, hogy női forgatókönyvíró dolgozott Bond-filmen: az első Johanna Harwood volt az 1960-as évek elején a Dr. No és az Oroszországból szeretettel című produkciókban, a Nincs idő meghalni esetében pedig Phoebe Waller-Bridge (Fleabag, Megszállottak viadala) működött közre. 

14. Maga Daniel Craig is belefolyt annak az Omega Seamaster Diver 300M karórának a tervezésébe, amit a filmben visel, és ami mindössze 9200 dollárért (vagyis körülbelül 3 millió forintért) meg is vásárolható.

15. A következő James Bond kiléte még nem ismert, de jelen állás szerint Tom Hardy (Mad Max, Venom) és Regé-Jean Page (Bridgerton) számítanak a legesélyesebb jelölteknek.

A Kultúra rovat további cikkei: