Félévszázados, kerek születésnapját ünnepli Luke Wilson, aki a testvéreivel együtt hódította meg Hollywoodot és Drew Barrymore-t, hogy aztán a legkülönfélébb típusú filmekben kamatoztassa a kisfiús sármját, magyar rendező irányítása alatt is. Az alábbi 9 dolgot pedig biztosan te sem tudtad róla!

A testvéreivel mindannyian viselik az anyjuk nevét
Három gyermek, három fiútestvér született a Wilson családban, és mind a három ugyanazt a középső nevet (mely helyen rendszerint keresztnév szerepel) kapta: az anyjuk lánykori vezetéknevét, a Cunningham-et. Owen Cunningham Wilson, Andrew Cunningham Wilson és Luke Cunningham Wilson pedig mindannyian sikeres szórakoztatóipari karriert mondhatnak magukénak, Owen és Luke igazi hollywoodi sztárként, Andrew pedig rendezőként és színészként.

Mindhárman viselik anyjuk lánykori vezetéknevét, a Cunningham-etForrás: ZUMA Press/Northfoto/Ringo Chiu

Texasi, de nem úgy
Texas államban született és nőtt fel, sőt, gyakran hivatkozik is az identitása és az akcentusa kapcsán a déli államra. A kulturális gyökerei azonban máshova nyúlnak: a családja igazi ír-amerikai família, akik csak nem sokkal a születése előtt költöztek az északkeleti Massachusetts-ből délre, ahol az is furcsának számított, hogy a katolikus vallást gyakorolják.

Az apjának köszönhetik az amerikaiak a Monty Pythont
Egy dallasi tévécsatorna menedzsereként az édesapja, Robert Andrew Wilson látott először fantáziát az akkor még egyáltalán nem világhíres brit komikuscsapat, a Monty Python műsoraiban, és mutatta be a Repülő Cirkuszukat elsőként Amerikában.

Félévszázados, kerek születésnapját ünnepli Luke WilsonForrás: NORTHFOTO/Xinhua News Agency / eyevine. All Rights Reserved./Zou Zheng Xinhua / Eyevine

Sportolóként indult
Sikeres atlétának számított, mielőtt a színészkedésre váltott volna. Rendszeresen nyerte a korosztályos versenyeket, az egykori középiskolájában pedig máig ő tartja a rekordokat a 400 és 800 méteres távokon.

Híres ember párja volt, mielőtt befutott
Még épp csak elindult a hollywoodi karrierje, amikor a bulvárlapokban már rendszeresen szerepelt, de nem mint sztár, hanem mint egy sztár pasija. 1997 és 1999 között ugyanis Drew Barrymore-ral alkotott egy párt, és ebbe az időszakba még két közös romantikus vígjáték, a Túsznász és az Ennivaló a csaj is belefért.

A rendezői bemutatkozásában együtt dolgozott az egész család
Nem csak a kamerák előtt aktív, de a rendezéssel is megpróbálkozott már. A Wendell Baker balhé igazi családi vállalkozásban készült: Luke és Andrew Wilson együtt rendezte, Luke írta, Luke és Owen szerepeltek benne, Luke volt a producere is, a fényképész édesanyjuk pedig stábfotósként működött közre.

Tagja a híres Frat Pack társaságnak
Oszlopos tagja a híres hollywoodi Frat Pack (kb. 'Tesó Falka') csapatnak, többek között Will Ferrell, Jack Black, Ben Stiller, Vince Vaughn, Steve Carell és persze Owen Wilson társaságában. A csapat neve a sokukat felvonultató Sulihuligánok című filmből származik, a tagok pedig nemcsak szeretik együtt meghódítani a hollywoodi éjszakai életet, de egymás filmjeiben is nagyon gyakran felbukkannak.

Magyar rendező keze alatt is dolgozott
Az Elhagyott szoba című 2007-es thrillerben Kate Beckinsale-el játszottak egy olyan házaspárt, akik egy motelszobában jönnek rá, hogy valakik gyilokvideót készülnek forgatni a főszereplésükkel. Aki pedig a rendezői székben ült, az nem más, mint a hazánkfia, Antal Nimród (Kontroll, A Viszkis).

Bulizásban a mexikóira esküszik
Bizonyára a texasi gyökerek és a tex-mex gasztronómia hatása, hogy Luke Wilson főleg a mexikói italokra esküszik az olyan alkalmakkor, amikor elengedi magát. Tequila és mexikói sörök (főleg a Tecate, Modelo Espacial és Pacifico márkák) szerepelnek az itallapján, ami pedig soha nincs rajta, az a bor.

Mostanában szuperhős mostohaapaként szerepel
Az utóbbi időben leginkább a Stargirl című sorozatban találkozhattak vele a nézők, ahol a főszereplő mostohaapját, egyben egy visszavonult, majd persze újra aktivizálódó szuperhőst játszik. A sorozatnak jelenleg is fut a második évada, és már megrendelték a harmadikat is.