Nem csak a Squid Game hazája - érdekességek Dél-Koreáról, amiket talán nem tudtál

Squid game Dél-Korea magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az utóbbi hetekben mindenkit lázban tart a Squid Game című dél-koreai sorozat. Az országról ma már nagyjából mindenkinek a K-pop és a Nyerd meg az életed jut eszébe, pedig ennél sokkal több rejlik benne.

Nem is olyan régen Dél-Koreáról még viszonylag kevés szó esett. Tudtuk, hogy ázsiai ország, tudtuk, hogy van egy furcsa "kistestvére", Észak-Korea, sőt, az avatottabbak talán már a K-pop-ról is hallottak valamicskét. Az elmúlt években viszont Dél-Korea elkezdett igazán betörni a köztudatba. Több fiú- és lánybanda tett szert világszintű hírnévre, az Élősködők című film tavaly Oscar-díjat nyert, és néhány hete a csapból is a Squid Game folyik.

Viszont ezeken kívül is rengeteg olyan érdekes tény van az országról, amelyekkel érdemes képben lenni:

Teljesen természetes rákérdezni valaki vércsoportjára

Koreában hatalmas jelentőséget tulajdonítanak a vércsoportnak. Úgy tartják, hogy a vércsoport összefügg az ember személyiségével, és ez könnyen sztereotipizáláshoz vezet. Ha az adott vércsoportnak van valamilyen rossz tulajdonsága, rögtön rávetítik az emberre, de ugyanez van a jó tulajdonságokkal is. A vércsoportok alapján döntik el, hogy ki kihez passzol, melyik párkapcsolatból lehet sikeres vagy sikertelen házasság. A szokás eredetileg Japánból ered, de mára a koreaiak is teljes mértékben átvették.

Koreában hatalmas jelentőséget tulajdonítanak a vércsoportnak Forrás: Gina Smith/Shutterstock.com

Egy évesen születnek

A koreaiak szerint a baba a terhességgel együtt számolva egyéves korában jön világra, kivéve akkor, ha szeptember után született, mert akkor már két évet kell rászámolni. Ez egy elég érdekes hagyomány, ráadásul a koreaiak sem rajonganak már érte, bár még nem változtattak ezen a rendszeren.

Ők isznak a legtöbbet Ázsiában

Dél-Korea magasan vezeti az alkoholfigyasztási statisztikákat, Ázsiában ők fogyasztják a legtöbb alkoholt. A másnap megkönnyítésére pedig számtalan szert fejlesztettek ki, lényegében külön iparág épült erre.

Ázsiában ők fogyasztják a legtöbb alkoholt Forrás: Shutterstock

Vörös tinta

Az elhunytak nevét vörös tintával írják, és azokét is, akik hamarosan meg fognak halni. Ez ahhoz köthető, hogy régen a sírkövekre vörössel írták fel az elhunyt nevét abban a reményben, hogy az agresszív szín elijeszti a gonosz szellemeket.

Gangnam Style - világuralom

A Gangnam Style az első videó a Youtube-on, ami elérte az 1 milliárd megtekintést, de azóta már 4,2 milliárdnál jár. A lassan 10 éve kijött szám annak idején megőrjítette az embereket, futótűzként terjedt szét a világban. Mindenki az ikonikus táncot ropta, még Barack Obama és David Cameron is. A Gangnam Style a Szöulban található gazdagnegyedre, Gangnamra utal.

A szépség fontossága

Dél-Koreában hatalmas energiákat és összegeket fektetnek bele az emberek abba, hogy minél szebbek legyenek. Férfiaknál és nőknél egyaránt megtalálhatóak a drága kozmetikai szerek, mindkét nem képviselői előszeretettel használnak sminket. Rengeteg eszközt fejlesztettek ki annak érdekében, hogy minél előnyösebb legyen a külsejük, például egy kis szemmatricát, amivel dupla szemhéjat tudnak kreálni maguknak. De a plasztikai műtétek is náluk a legnépszerűbbek. A statisztikák szerint nagyjából minden 5. koreai plasztikáztat legalább egyszer. Rengeteg férfi és női hírességről lehet találni plasztikai műtét előtt és után készült képeket, a különbség pedig megdöbbentő.

Péniszpark

Dél-Koreában található egy hely, a Haesindang park, ami lényegében egy péniszpark. Mindenhol pénisz alakú szobrok találhatók, sőt, még egy pénisz tematikájú étterem is helyet kapott a parkban.

Dél-Koreában található egy hely, a Haesindang park, ami lényegében egy péniszpark Forrás: AFP/Ed Jones

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.