Gyászol a zenészvilág: elhunyt a kultzenekar alapító tagja

Forrás: Shutterstock -
halál Don Wilson gyász The Ventures zenész
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhunyt Don Wilson, a Ventures együttes egyik alapítója. Az amerikai csapat egykori gitárosa 88 évesen, szombaton halt meg a Washington állambeli Tacomában.

A The Ventures minden idők legsikeresebb instrumentális zenekara volt, lemezeik több mint százmillió példányban keltek el, tizennégy kislemezük szerepelt a Billboard Hot 100-as listán.

Az együttest Don Wilson Bob Bogle-lal alapította 1958-ban. Akkoriban mindketten kőművesként dolgoztak Tacomában, ahol egy zálogházba betérve gitárokat és kottáskönyveket vásároltak.
"Nagyon olcsó gitárok voltak, nehezen lehetett behangolni őket, de meg akartunk tanulni játszani rajtuk" - idézte fel később Wilson.

A zenekarban ő lett a ritmusgitáros, Bogle idővel már basszusgitáron játszott. Az első stúdióalbum 1960-ban jelent meg Walk, Don't Run címmel, a címadó dal a kislemezlista második helyéig kúszott fel. Az 1962-re kialakult klasszikus Ventures-felállásban Nokie Edwards volt a szólógitáros, Mel Taylor a dobos.

A hatvanas-hetvenes években az együttes 38 albuma került fel az amerikai listára. A ma is létező (de már egyetlen régi zenészt sem felvonultató) The Venturesben az évtizedek során folyamatosak voltak a tagcserék, egyedül Don Wilson jelentette az állandóságot: ő 2015-ben vonult vissza.

A The Ventures készítette a népszerű tévésorozat, a Hawaii Five-O főcímdalát, az együttest 2008-ban beiktatták a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

Meghalt a népszerű színész, aki hollywoodi karrierje során mintegy 75 filmben játszott főszerepet

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.