A hastánc nála családi örökség: 45 éves lett a latin popdíva, Shakira

Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Jason Merritt/Term -
Shakira popdíva magazin hastánc születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kolumbiai létére a neve és részben a származása is arab, abszolút hallással rendelkezik, és a foci vb révén jött össze a gyermekei szintén világsztár apjával. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben Shakira 45. születésnapját alkalmából.

A neve arab eredetű


Noha sokan azt hiszik, hogy a Shakira művésznév, ez az az énekesnő igazi, hivatalos keresztneve, legalábbis az egyik: Shakira Isabel Mebarak Ripoll néven született. A Shakira pedig egy közkeletű arab női név, ami 'bájos' és 'hálás' jelentéssel is bír.

Egzotikus külsejét sokféle felmenőnek köszönheti


Kolumbiában született és kolumbiainak vallja magát, de már a közvetlen felmenői között is sokféle származású családtag található. Az édesanyja olasz és spanyol ősökkel rendelkezik, az édesapja pedig egy olyan libanoni család szülötte, akik az Egyesült Államokba vándoroltak ki.

45 éves lett a latin popdíva, Shakira Forrás: Getty Images/Getty Images/Jason Merritt/Term

Hét testvéréből az egyiket tragikus körülmények között vesztette el


Igazi nagycsaládban nőtt fel, ő a legfiatalabb a nyolc testvérből. Kétéves korában a legidősebb bátyját egy baleset miatt elvesztette: a fiút motorozás közben ütötte el egy részeg autós.

A hastánc nála családi örökség


Színpadi mozgásának jellegzetes eleme a hastánc, amit már egészen kicsi kora óta művel, és amit a libanoni nagymamája tanított neki először. Emellett az is gyakori, hogy a színpadon állva mezítláb adja elő a dalait.

Színpadi mozgásának jellegzetes eleme a hastánc Forrás: Getty Images/WireImage/2010 Shirlaine Forrest/Shirlaine Forrest

Gloria Estefan tanította meg angolul


A kétezres évek elején lett világsztár az első angol nyelvű albuma és főleg a Whenever, Wherever című dal révén. Korábban már négy albuma megjelent spanyolul, és az angol nyelvet is későn sajátította el, egy másik Latin-Amerikából indult sztárénekes, Gloria Estefan segítségével. Spanyol anyanyelvén és az angolon kívül pedig portugálul is folyékonyan beszél, de olaszul és franciául sem jön zavarba.

Különleges zenei képességgel rendelkezik


Abszolút hallása van, ami még a képzett zenészek között is nagyon ritka tulajdonság. Ennek révén bármilyen általa hallott zenei hangot azonosítani képes, annak magasságának, hangfekvésének megállapításához nincs szüksége referenciahangra.

A foci vb révén jött össze a gyermekei apjával


A 2010-es foci világbajnokság hivatalos dalát (Waka Waka) ő adta elő, ennek klipjének forgatásán pedig megismerkedett a spanyol játékos Gerard Piquével, aki azóta is a párja, sőt Milan és Sasha nevű fiainak apja.

A párja pont tíz évvel fiatalabb nála


Gerard Piqué ugyanúgy február 2-án jött világra, mint Shakira, így egyszerre tudják ünnepelni a születésnapjukat. A különbség csak az évszám: Shakira 1977-ben, Piqué 1987-ben született.

A párja, Gerard Piqué pont tíz évvel fiatalabb nála Forrás: Getty Images for DCP/2014 Bryan Steffy/Billboard Awards 2014/Bryan Steffy/Billboard Awards 2014

Lennon az örök kedvence


Amikor arról kérdezték, ki volt rá zeneileg a legnagyobb hatással, egyértelmű választ adott: John Lennon. A legnagyobb koncertélményét pedig a Depeche Mode-nak köszönheti, míg az első általa megvásárolt zene Donna Summerstől a Bad Girls című felvétel volt.

Négy helyen lakik egyszerre


Házat tart fenn a szülővárosában, a kolumbiai Barranquillában, nyaralót a Bahamákon, egy amerikai ügyek intézéshez használt lakást Miamiban, de a család a legtöbb időt Barcelonában tölti, hiszen Gerard Piquét a szerződése a város focicsapatához köti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.