Magyarország legrémisztőbb, elátkozott helyei - 2. rész

Tungsram Bakony magazin elhagyatott Kis-Moszkva
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Évtizedek óta elhagyatottan álló épületek, nukleáris robbanófejek, gyilkosok szellemei. Ha egy kis borzongásra vágyunk, igazán nem kell messzire menni, hiszen bőven akadnak ijesztő helyek hazánkban is.

Cikksorozatunk első részében összeszedtük Magyarország legkísértetiesebb, mára teljesen elnéptelenedett helyszíneit, melyeket a közelben lakók is minél inkább igyekeznek elkerülni. Most újabb elhagyatott, kísértetjárta helyszíneket gyűjtöttünk, ahol az egykori élet helyén már csak pusztulás található.

Újpesti Tungsram strand

A mára enyészetté vált strand egykor csodálatos kikapcsolódási helyszín volt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Bár a régebbi képeken kifejezetten csábítónak tűnik egy jó csobbanásra, mára inkább egy csernobili horrorfilm forgatási helyszínére hasonlít.

A fürdőhely még 1938-ban nyitotta meg kapuit, majd 2005-ben zárt be végleg. Azóta, aminek volt bármi értéke, elvitték, és már csak a romok emlékeztetnek arra, hogy itt egykor egy hatalmas népszerűségnek örvendő fürdőhely volt.

Érdekesség, hogy Újpesten már 1889-ben nyílt egy kis uszoda, amit később, 1910-ben áthelyeztek a Népsziget partjaihoz. A veszélyes, gyors sodrású Duna azonban minden évben több embert is elsodort, számos halálos balesetet okozva ezáltal. Emiatt vált egyre sürgetőbbé egy rendes, biztonságos strandfürdő létrehozása.

A Tungsram strand 67 éves működése alatt számtalan generációnak biztosított felhőtlen szórakozást. Kisgyerekek itt kezdtek úszni tanulni, az idősebbek a medencék mellett kártyáztak.

Csak a romok emlékeztetnek arra, hogy itt egykor egy hatalmas népszerűségnek örvendő fürdőhely volt Forrás: Wikipedia/Christo

Kis-Moszkva

A Veszprém megyében található Kis-Moszkva, vagyis a Nagyvázsonyi laktanya Magyarország egyik legnagyobb szellemvárosa. A szovjet katonai bázis 1968-ra készült el, szovjet katonák és családjaik éltek itt. Úgy tudni, hogy a bázison még nukleáris robbanófejeket is tároltak. A rendszerváltás után, 1990-ben néptelenedett el. Ami megmaradt a laktanyából, azt szétlopták, később pedig a Magyar Honvédség felügyelete alá került. Azóta sem látogatható a mára életveszélyessé vált Kis-Moszkva, így a természet háborítatlanul foglalhatja vissza a területet.

A laktanya ténylegesen kisvárosként működött: három panelház, kisbolt, iskola, könyvtár, étterem, mozi, sportpálya, sőt, még atomtároló is volt a területen. Úgy tervezték, hogy a katonáknak és családjaiknak még véletlenül se kelljen elhagyniuk azt.

A szovjet katonai bázis 1968-ra készült el, szovjet katonák és családjaik éltek itt Forrás: Wikipedia/Zajza

Bakonyi erdők

Az biztos, hogy nem szívesen tévednénk el egyedül a bakonyi erdőkben. Számtalan rémes történet kering az ottani betyárok szellemeiről, élükön Savanyó Jóskáról, aki a Balaton-felvidéki Tótvázsonyban található sírhelye környékén szokott kísérteni.

Jóska hírhedt birkatolvaj volt, és bár termete igencsak apró volt, mindössze 159 centiméter, ez nem tartotta vissza attól, hogy az egyik legrémisztőbb rabló és gyilkos váljon belőle - jóllehet a gyilkosságokat soha nem sikerült rábizonyítani. A betyár és társai attól sem riadtak vissza, hogy áldozataikat megkínozzák. Jóska 20 évet töltött börtönben, majd 1906-os szabadulása után 1907-ben öngyilkos lett. Szelleme viszont a híresztelések szerint ott maradt az erdőben, hogy továbbra is halálra rémítse az embereket.

Számtalan rémes történet kering az ottani betyárok szellemeiről, élükön Savanyó Jóskáról Forrás: Wikipedia/Száva Sándor, Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.