Csernobil városa, Pripjaty - A hely, amely örökre szellemvárossá változott

Forrás: AFP/Vladimir Repik -
Ukrajna Szovjetunió magazin Csernobil Pripjaty
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Immáron 52 éve, hogy 1970 februárjában elkezdték kiépíteni Pripjaty városát. Mi volt a város jelentősége a Szovjetunió idején? Egyáltalán mit tudunk róla? Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány érdekességet a város történetéről.

A 70'-es évek közepén a Szovjetunió minisztertanácsa megálmodta a csernobili atomerőmű tervezetét. A legelső tervek már 1969-ben megszülettek, de az építkezés csak a következő évben kezdődhetett el. A város 1972-ben, a közeli Pripjaty folyóról kapta nevét. Először a legközelebbi városrészek készültek el (diákszálló, adminisztrációs épületek), ahol főként azok a fiatalok és családok éltek, akik az atomerőműben dolgoztak. A pripjatyi lakosság átlagéletkora 25-26 év volt. Mégis, tizennégy évvel később a város egészét evakuálni kellett.

1986.04.26-án felrobbant a Lenin Atomerőmű 4-es reaktora Forrás: AFP/Vladimir Repik

1986.04.26.

A Csernobilban történt atomerőmű-baleset nemcsak Ukrajnára, hanem az egész Szovjetunióra végzetes csapást mért.

1986.04.26-án felrobbant a Lenin Atomerőmű 4-es reaktora. A kezelőszemélyzet hibát hibára halmozott, ami nem csoda, hiszen előlük is elhallgattak számos fontos információt. A 4-es blokkban így xenon termelődött, ami gőzrobbanáshoz vezetett.

A kormány először el akarta tussolni a történteket, majd belátták, hogy ezt nem tehetik meg a lakossággal. A robbanás után, csak 36 órával később evakuálták az atomerőmű 30 km-es körzetét. Délután 4-5 óra magasságában kiürítették Pripjaty teljes, közel ötvenezerfős lakosságát. Az emberek abban hittek, hogy egy nap visszakaphatják otthonaikat, de sosem tértek vissza a tiltott zónába.

Az emberek abban hittek, hogy egy nap visszakaphatják otthonaikat, de sosem tértek vissza a tiltott zónába Forrás: AFP/Vladimir Repik

Néhány érdekesség Pripjatyról

Mi történt Indiában?

A csernobili katasztrófához hasonlóan Indiában is történt egy hasonló súlyosságú eset. A katasztrófa Bhopalban történt még 1984-ben. Egy rovarirtó szereket gyártó cég egysége súlyosan mérgező gázt bocsátott a levegőbe. A 40 tonnányi metil-izocianát nevű anyag negyven négyzetkilométernyi területen terjedt el. A lakosság már csak annyit érzékelt, hogy alig kapnak levegőt. A további tünetek között volt a szemirritáció, a légszomj, de még a hányás is. A helyzet súlyosságát fokozta, hogy a helyi orvosok sem tudták kezelni a betegeket. Az eset következtében több ezer ember hunyt el.

A szellemvárosból turistalátványosság lett

A 2019-ben debütált ikonikus sorozat készítői mindent megtettek annak érdekében, hogy a nézők akár előzetes ismeretek nélkül is átérezzék a tragédia súlyát. Bár a város lakatlan, ettől még a kíváncsi, kalandos kedvű turisták és influenszerek megtalálják a módját annak, hogy a városba látogassanak. Ha az Instagramon rákeresünk, akkor látható, hogy a szellemvárosból már több mint 100 000 ember posztolt. Az eseményeket feldolgozó sorozat egyik főszereplője is óva inti a kíváncsiskodókat, számos cég mégis turistautakat szervez a helyszínre.

Bár a város lakatlan, ettől még a kíváncsi, kalandos kedvű turisták és influenszerek megtalálják a módját annak, hogy a városba látogassanak Forrás: AFP/Vladimir Repik

Meddig ért el a sugárzás hatása?

A legsúlyosabban érintett országok Ukrajna, Oroszország és Fehéroroszország volt, ahova elért a szennyezés 63%-a. Sőt, ezeken a térségeken a mai napig is komoly anyagi költségeket jelent az áldozatok egészségügyi ellátása, valamint a környezet tisztítása. Arra nincs pontos adat, hogy hány emberi életet követelt a robbanás, hiszen a különböző szövődményekben a mai napig is rengetegen szenvednek. Kevesen tudják, de korábban még Írországban is hullott olyan csapadék, amely radioaktív anyaggal volt szennyezett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.