Pesti mesék: nem a farkasról, hanem egy szigetről kapta a nevét a Lupa-tó

Forrás: Facebook/Lupa Tó Official -
Pesti mesék magazin Lupa-sziget Lupa-tó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Lupa-sziget és a Lupa-tó nem véletlenül fekszik egymáshoz ennyire közel: a tó a nevét a szigetről kapta. De mi a közük bármilyen nőstényfarkashoz, hiszen a 'lupa' ezt jelenti latinul? A választ a környék történetében, és a környéket egykor tulajdonló birtokosok környékén kell keresnünk.

Ez a terület már az ókorban is lakott volt, a Római Birodalom határa is errefelé húzódott, amit jól mutatnak azok a maradványok, melyek a két őrtoronyból maradtak fenn. Az ún. 'limes'-t védő két nagy épület falait ugyan az errefelé lakók az évszázadok alatt nagyrészt elhordták építőanyagnak, így is rájuk bukkantak a régészek, miként az avarkori temetőkre is. A Duna ezen szakaszán rengeteg kisebb-nagyobb sziget létezett, sőt keletkezett és tűnt el a történelem során a folyó természetes munkája és árvizei révén. Ezért aztán a régi, ráadásul gyakran pontatlan térképeken sokszor teljesen más a kis szigetek fekvése, mint manapság, és csak a Duna 19. század második felében lezajló szabályozása teremtett állandó állapotokat.

A Lupa-szigetet teljes bizonyossággal egy 1836-os térképen lehet először beazonosítani, ekkor Insel Mereszgyán, azaz Mereszgyán-sziget névvel jelölték. Ez a Szentendrei-Duna-ágban Budapesttől 14 kilométerre északra fekvő, mindössze 800 méter hosszú és 200 méter széles szigetecske később viselte a Morosgyán-sziget, Petkó-sziget, Mészáros-sziget neveket is. Ha ezek a nevek nem tűnnek teljesen véletlenszerűnek, az nem csoda: nincs közük a sziget tulajdonságaihoz, hanem egyszerűen azoknak a birtokosoknak a családnevei, akiknek az adott időszakban a tulajdonukban állt a környék. Ilyen volt Luppa Péter földbirtokos, közgazdász, mérnök és országgyűlési képviselő is, aki aztán a sziget végleges névadója lett.

Lupa-sziget, 1958. Forrás: Fortepan / FSZEK Budapest Gyűjtemény / Sándor György

A szerb származású Luppa a nevét két 'p'-vel írta, és sokáig így hívták a szigetet is, a köznyelvben viszont aztán elkopott az egyik 'p', és maradt a Lupa.

A korábban többnyire lakatlan, legelők és erdő borította kis sziget életében az 1932-es év hozott nagy változást, amikor felvásárolta a Helvétia Építő és Ingatlan Rt., majd közművesítette a területet, és kiparcellázta üdülőtelkekre. Az ún. „nyeles" telkeken (melyeknek alakját azt tette indokolttá, hogy a vízparti telkeknek legyen útjuk a középen húzódó főút felé, a belső telkeknek pedig kijáratuk a vízhez) Bauhaus típusú kis üdülőket építettek, és a budapesti elit körében nagyon hamar népszerűvé lett a Lupa-sziget a két világháború között. Még úgy is, hogy minimum évente egyszer elöntötte (és máig elönti) a Duna – emiatt állnak lábakon az itteni épületek. A Lupa-sziget építészeti emlékei máig megmaradtak, az egykori üdülőkből pedig sok esetben állandó lakóhely lett. Igazi csendes kis csoda a Dunán, hiszen teljesen autómentes, csak komppal lehet eljutni oda Budakalász felől.

A Budakalász felőli Duna-parthoz közel az 1960-as években kezdtek el sódert kitermelni, aminek következtében két nagy bányató is kialakult. Ezeket eleinte csak úgy emlegették, mint „Lupa-szigeti tavakat", később aztán az egyik megkapta a szovjet barátság révén az Omszk-tó (köznyelvben inkább Omszki-tó), a másik a Lupa-tó nevet. A bányatavakat eleinte csak idetévedő fürdőzők (és nudisták) használták, majd idővel népszerűvé vált a környékbeli és budapesti lakosok között is, így vendéglátóhelyek nyíltak, sportlétesítmények épültek. A Lupa-tó neve pedig az utóbbi években egy óriásberuházás révén vált ismertté, aminek keretében a Sziget fesztivált is felfuttató Gerendai Károly 20 évre bérbe vette a területet, és „Budapest tengerpartját" igyekezett kialakítani egy kiépített strand- és vendéglátókomplexum révén.

A Lupa-tó napjainkban Forrás: Facebook/Lupa Tó Official

A Pesti mesék cikksorozatunk korábbi részeit itt találod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.