Kábítószer-birtoklás és megrendezett halál - Érdekességek A Száll a kakukk fészkére írójáról

Forrás: Getty Images/Graham Barclay -
Száll a kakukk fészkére irodalom magazin Ken Kesey érdekességek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aki olvasta a Száll a kakukk fészkére című regényt, annak bizonyára ismerősen cseng az író, Ken Kesey neve is. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány érdekességet a huszadik század egyik legolvasottabb regényének megalkotójáról.

Íme 7 olyan tény a 60 évvel ezelőtt született regény írójáról, Ken Keseyről, amit eddig garantáltan nem hallottál.

1. Az 1960-as évek közepén börtönbüntetésre ítélték kábítószer-birtoklásért

1965-ben marihuánabirtoklás vádjával le akarták kapcsolni, de neki esze ágában sem volt bevonulni a börtönbe, ezért úgy döntött, hogy megrendezi a saját halálát. Végül 1966-ban mégis elkapták, és nagyjából hat hónapig volt őrizetben a kaliforniai Redwood Cityben. Szabadulását követően felhagyott korábbi életvitelével, és hazaköltözött családja farmjára.

2. Öngyilkosság, vagy mégsem?

Tehát Kesey nem volt hajlandó behódolni a törvényeknek, ezért abban a reményben, hogy soha nem fogják el, kezébe vette az irányítást, és megrendezte az öngyilkosságát. Egy tengerparti sziklánál leparkolta híres-neves világjáró buszát, és még búcsúlevelet is hagyott maga után. Bár sokan sejtették, hogy a halálhíre átverés, mégis, a hír az egész világot bejárta, s amíg mindenki a holttestét kereste, addig ő folytatta féktelen, mámoros mindennapjait.

3. Az író özvegye Larry McMurtryhez ment feleségül

Kesey halála után az özvegye, Faye Kesey feleségül ment a Pulitzer-díjas íróhoz, Larry McMurtryhez, ráadásul a szülővárosában, a texasi Archer Cityben. McMurtry kapcsolata a szerző családjával jóval régebbre nyúlik vissza, ugyanis a két író együtt járt a Stanford Egyetem írókurzusára.

4. Mindent, amit az írásról tudott, a Stanfordi Egyetemen tanulta

Ken Kesey úgy döntött, hogy beiratkozik egy olyan képzésre, ahol megtanulhatja az írás mesterségét, és foglalkozhat irodalommal is. Beíratkozott a Stanford Egyetemre, ahol írótársával, Wallace Stegnerrel barátság szövődött közöttük, amiben az is szerepet játszott, hogy rájöttek, mindkettőjüknek van valamilyen vicces defektje.

Ken Kesey Forrás: Getty Images/Graham Barclay

5. Négy gyermekét a felesége családi birtokán nevelték Oregonban

A regényírótól nem állt távol a tanyasi élet, ugyanis szülei működő tejgazdaságot vezettek Pleasant Hillben. Azonban felesége családjának is volt egy farmja Oregonban, odaköltöztek, és ott nevelték fel négy gyermeküket.

6. Mi volt az a két dolog, ami inspirálhatta leghíresebb regénye megírásában?

A veterán kórház és a pszichedelikus szerek használata inspirálta a Száll a kakukk fészkére című regénye megalkotásában. A műben a szexualitás is helyet kap, és többek között emiatt kavart nagy port az 1960-as években. Keseynek egyébként hatalmas vágya volt, hogy híres íróként tartsák számon, ami be is teljesült, könyvét máig a legjobb amerikai irodalmi alkotások között emlegetik.

Ken Kesey regénye nyomán Milos Forman rendezte a nagysikerű filmet

Forrás: AFP

7. Kesey és a birkózás? Miért is ne!

Birkózó volt, amikor az Oregoni Egyetemen tanult. 174 font volt a súlycsoportja, és majdnem bejutott egy olimpiai csapatba is. Végül súlyos vállsérülést szenvedett, ezért nem folytatta sportoló pályafutását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.