elmegyógyintézet szórakozás pszichológia mozifilm
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy elmegyógyintézet nem épp a legkellemesebb hely, de annál izgalmasabb terep az emberi psziché mélyét és a személyiség határait boncolgató filmek számára. Íme a kedvenc mozijaink a sárgaházból - és egy ráadás.

1. Száll a kakukk fészkére (1975)

A Száll a kakukk fészkére az elmegyógyintézetben játszódó filmek között ugyanaz, mint a Keresztapa a gengszterfilmek számára: a kategória alapműve és megkerülhetetlen darabja. Szintén regényből készült: Ken Kesey sikerkönyvéből a rendezőlegenda Milos Forman forgatott filmet. A főszerepben pedig egy színészlegenda látható: Jack Nicholson alakítja azt a piti bűnözőt, aki inkább a pszichiátriára akar kerülni, mint börtönbe, így aztán őrültnek tetteti magát. Bent azonban rá kell jönnie, hogy a normalitás sokkal bizonytalanabb fogalom, mint azt gondolta volna, és megpróbál segíteni a többieken.


2. Észvesztő (1999)

Susanna Kaysen írónő a saját hátborzongató és egyben lélekmelengető kamaszkori élményeit írta meg abban a regényben, amelyből az Észvesztő készült. A kissé labilis, ugyanakkor teljesen normális kamasz lányt ugyanis a zártosztályra utalták be a szülei és az orvosok, így ott kellett megőriznie a józan eszét, ahol a legnehezebb - miközben a többi ápolttal baráti kapcsolatot alakított ki. Az őrültekházás filmek egyik kedvelt alaphelyzetét ("egészséges" ember bezárva a bolondok közé) felhasználó film főként a színészi alakítások (a főszereplő Winona Ryder és az Oscart is elnyerő Angelina Jolie) miatt maradt emlékezetes.


3. K-Pax - A belső bolygó (2001)

A zártosztályon játszódó mozik másik kedvelt alaphelyzete az a felállás, amikor a szereplőkről nem tudhatjuk biztosan: bolondok-e, avagy sem, igazak-e a magukról mondott információk, vagy csak az agyuk szüleményei - és általában egészen a film végéig fennmarad az ebből fakadó feszültség. Így van ez a K-Pax esetében is, melyben Kevin Spacey játszik bravúrosan egy olyan férfit, aki azt állítja: ő bizony egy másik bolygóról érkezett. A vele foglalkozó pszichiáternek pedig olyan részletes leírásokat ad arról a világról, hogy az komolyan elkezd kételkedni.


4. Cyborg vagyok, amúgy minden oké (2006)

Hogy ne csak amerikai filmek kerüljenek a listánkra, íme egy dél-koreai őrültekháza és a benne játszódó film, melyet ugyanaz a Chan-wook Park írt és rendezett, akinek a 2000-es évek egyik legjobb moziját, az Oldboyt is köszönhetjük. Ezen alkotása igazából szerelmesfilm: a magát cyborgnak képzelő, étel helyett elemekkel táplálkozó lány és az arcát eltakaró, kleptomániás fiú különös és varázslatos története, amelyben tényleg szó szerint minden előfordulhat.


5. Viharsziget (2009)

A Viharszigetben látható ötvenes évekbeli intézmény nemcsak bolondokháza, de még egy világtól elzárt börtönsziget is, ahova Amerika legveszélyesebb elmebetegeit zárják. Viszont egyikük megszökik, és az ügyet kivizsgálandó a szigetre érkezik két nyomozó, akik hamarosan furcsa jelenségekkel találkoznak: mintha ez az ügy másról is szólna, és az egyikük elméjének mélyét is érintené... Martin Scorsese bravúros csavarokkal teli és igazán ütős befejezéssel bíró filmjében Leonardo DiCaprio erősíti a tételt: a színészeknek mindig hálás feladat egy mozi az őrültekházában.


6. American Horror Story (2012)

Ráadásképp pedig itt egy kakukktojás: az American Horror Story nem mozifilm, hanem tévésorozat, de a legkiválóbb fajtából, és az egész második évada egyetlen helyszínen, egy hatvanas évekbeli sötét elmegyógyintézetben játszódik. A címéhez méltóan ez a széria elsősorban az ijesztgetésre épít, és ennek érdekében nem átall semmit sem bevetni: jó néhány horror-toposz megjelenik a történetében az ördögi apácáktól kezdve a szadista orvoson, az ördögűzésen és az orvosi kísérletekkel létrehozott vérengző lényeken keresztül egészen a testrabló földönkívüliekig - és persze egyikről sem tudhatjuk, hogy mennyire csak az itt ápoltak agyszüleményei.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.