Zinedine Zidane születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Félszázadik születésnapját ünnepli minden idők egyik legnagyobb labdarúgója, aki kabil származású utcagyerekből lett francia nemzeti hős, majd rekordokat döntögető edző – és akinek a megítélését még a csúfos utolsó meccse sem tudta romba dönteni. A jeles alkalomból összegyűjtöttünk egy nagy adag Zizouról.

Egy kis észak-afrikai népcsoporthoz köti a származása


A felmenői a korábbi gyarmat Algériából emigráltak Franciaországba, annak is egy északi, berber nyelvet használó és kabil népcsoport lakta régiójából. Zidane már Marseille-ben született, és a kikötőváros bűnözésről híres negyedében nőtt fel szegény, de tisztes család sarjaként.

Profi karrierje első heteit takarítással töltötte


Elsőként a Cannes focicsapata kínált neki felnőtt profi szerződést. Amikor azonban odaszerződött, rögtön büntetésbe került, mivel egy meccsen megütötte az ellenfelét, amikor az felemlegette a gettóbeli gyökereit.

Zinedine Zidane csatár a 1995-ös Franciaország–Szlovákia meccsen Forrás: AFP/Frank Perry

Jó ideig ő volt a világ legdrágább játékosa


2001-ben a Real Madrid világrekordot jelentő 77,5 millió eurós összegért szerződtette a Juventustól. Ezután nyolc éven keresztül ő volt a világ legdrágább játékosa, csak Cristiano Ronaldo tudta megdönteni a csúcsát.

Zinedine Zidane a Real Madrid-nál Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Megkapta a létező legnagyobb francia kitüntetést


Két világbajnoki döntőben is játszott, mindkettőben emlékezeteset alakítva. Az elsőt 1998-ban odahaza nyerte meg a francia válogatott története során először, Zidane vezérletével és két góljával. A győzelem után nemzeti hősként ünnepelték, és megkapta a híres Becsületrendet is.

Élete utolsó meccsén csúfosan leszerepelt


A 2006-os világbajnoki döntő jelentette a játékosi pályafutása utolsó meccsét. Ezen a mérkőzésen is gólt szerzett, ezzel pedig egyike azon négy focistának, akik két vb-döntőben is betaláltak. A meccs hosszabbításában azonban egy szóváltást követően lefejelte az olasz Marco Materazzit, amiért kiállították, Franciaország elvesztette a döntőt, ő pedig romba döntötte a példakép imidzsét. Azt máig nem tudni, pontosan mivel húzta fel ennyire őt Materazzi, de állítólag a nőrokonaira tett megjegyzést. Zidane azóta megbánta a tettét, de sosem kérne érte bocsánatot.

Zinedine Zidane szóváltást követően lefejelte az olasz Marco Materazzit Forrás: AFP/John Macdougall

Edzőként is rekordokat döntött


Nemcsak játékosként nyert meg gyakorlatilag mindent, amit lehet (Eb, vb, Bajnokok Ligája, Aranylabda, spanyol és olasz bajnoki cím), de edzőként is páratlanul sikeres. A Real Madrid kispadján ülve a karrierje első három évében sorozatban megnyerte a Bajnokok Ligáját, amely sorozatban korábban még címvédés sem fordult elő sosem.

Filmekben is láthattad


A Góóól! című 2005-ös filmben saját magát alakítva ugrott be egy jelenete erejéig, a 2008-as Asterix az Olimpián esetében pedig az óegyiptomi Numerodixot játszotta, aki nemcsak bemutatta a focitudományát, de a csajozásban is segített balfácán unokatestvérének.

Slágerlistás dalt is írtak róla


Az ausztrál funk banda Vaudeville Smash, a neves sportkommentátor Les Murray-vel készített egy Zinedine Zidane című számot, amiben minden más focistánál nagyobbként ünnepelték őt. A 2014-es világbajnokságra időzített dal a slágerlistákra is felkerült, nem kis részben az ötletes videoklipjének is köszönhetően.

17 évesen jött össze a feleségével


Még a Cannesban, 17 évesen ismerkedett össze Véronique Fernandez-Lentiscóval, aki azóta is a párja, 1994 óta pedig a felesége is. Négy fiuk született, aki (egyelőre) alacsonyabb szinteken ugyan, de mind követték az édesapjukat a profi focista karrierben.

Zinedine Zidane, felesége, Veronique és gyermekeik, Enzo, Theo és Elyaz Forrás: AFP/Javier Soriano

Néhány hete lett nagypapa


Májusban érkezett meg az első unokájaEnzo fia révén, amiről a közösségi médiában sem haboztak hírt adni. Az 50 éves nagypapa a sok fiú után most egy kislánynak örülhet.

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.