filmek a barátságról Volt egyszer egy Amerika Thelma és Louise mozi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Barátok, barátnők, baráti párosok és társaságok szinte minden filmben akadnak, mégis viszonylag kevés az olyan mozi, amelyik központi témájává teszi ezt az alapvető emberi kapcsolatformát. A frissen mozikba került Közel című belga film kapcsán listára gyűjtöttük a legemlékezetesebb példákat.

Volt egyszer egy Amerika (1984)

Sergio Leone monumentális filmeposzának középpontjában egy baráti társaság áll: egy csapatnyi New York-i zsidó kissrác, akik utcai stiklikből próbálnak meg boldogulni abban a korban, amikor nemcsak ők, de a város és Amerika is elnyeri az identitását. Évtizedekkel később pedig már kiábrándult gengszterként néznek szembe a múlt eseményeivel – és egymással.

Thelma és Louise (1991)

Két barátnő, egy őrült és végzetes utazás: Ridley Scott filmjében a Susan Sarandon játszotta vagány és önálló pincérnő megpróbálja kicsit terelgetni a legjobb barátnőjét, a nebáncsvirág és férjének kiszolgáltatott Geena Davist egy önállóbb élet felé. A közös csajos kiruccanás viszont a szabadság megélése mellett tragédiába fulladó láncreakciót is elindít a filmtörténelem egyik legikonikusabb utolsó képsorával.

Életrevalók (2011)

Kevés valószínűtlenebb baráti páros létezhet, mint a nagyszájú, életvidám, balhés háttérrel rendelkező, csóró bevándorló és a gazdag, sznob, életunt, mozgáskorlátozott nagypolgár kettőse. Utóbbi valamilyen provokatív fricska céljából mégis felfogadja ápolónak az előbbit, ebből pedig nemcsak egy feledhetetlen barátság születik, de mindkettőjük élete is megváltozik. Mint az a nagy barátságok esetében lenni szokott.

Ted (2012)

Életreszóló barátság egy ember és egy plüssmaci között? A Ted a maga meghökkentő alapötletével persze elsősorban a felnőtté válásról, a gyerekkor elengedéséről szól, de közben egy hibátlan haverfilm is, amiben Mark Wahlberget szinte elhalványítja a mozivásznon a poéngyáros, mocskos szájú, életre kelt játékmedvéje.

Truman (2015)

Kevesen ismerik ezt a spanyol-argentin remekművet, amiben a spanyol és az argentin színjátszás két állócsillaga a főszereplő, és aminél meghatóbb filmet keveset készítettek a barátság mibenlétéről. A története egyszerű: évtizedek múltán találkozik két barát, hogy néhány napot együtt töltsenek Madridban – miközben mind a ketten tudják, hogy ez az utolsó alkalmuk rá.

Luca (2021)

A gyerekkori nagy barátságok egy életre meghatározóak tudnak lenni, és sokat hozzátesznek ahhoz, ki lesz belőlünk. A gyerekkori nagy barátságok tökéletes terepe pedig a nyár, amikor minden szabadabb, és bármennyit lehet együtt lógni – ha pedig az a nyár még ráadásul egy itáliai kisvárosban éri a barátokat, annál nehezebb idilli hátteret találni. A Pixar stúdió különleges animációs filmjében bonyolítja viszont a képet, hogy a két kissrác igazából a tenger mélyéről érkezett, és álcázott alakban barátkozik az emberek között.

Közel (2022)

November 3-tól látható a hazai mozikban ez a sokszoros fesztiváldíjas belga-francia filmdráma, aminek címe a főszereplői kapcsolatára (is) utal. A 13 éves Leo és Rémi ugyanis szinte elválaszthatatlan barátok, amikor pedig ezen a magától értetődőnek vett és öröknek hitt kapcsolaton repedések keletkeznek, az szívsajdító következményekkel jár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.