55 éves lett Mark Ruffalo, akinek arcbénulással is meg kellett küzdenie

Hulk magazin Marvel Mark Ruffalo
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Háromnegyed részben olasz, közel tíz évig dolgozott pultosként, az egyik fülére nem hall, és már gyerekkora óta rajong Hulkért. 55. születésnapját ünnepli Hollywood egyik legsármosabb férfisztárja, mi pedig összegyűjtöttünk róla egy nagy adag érdekességet.

A neve olasz származásra utal
Apai ágon a Ruffalók a calabriai Girifalco városából emigráltak Amerikába, de a színész még anyai ágon is félig olasz: az édesanyja félig francia-kanadai, félig itáliai származású.

Mark Ruffalo Forrás: Getty Images via AFP/2004 Getty Images/Carlo Allegri

A családjában hagyomány a fodrászkodás
Nemcsak az édesanyja foglalkozása fodrász, de a négygyerekes családban egyedül Mark Ruffalo lógott ki a színészi szakmájával: a három testvére közül mindegyik fodrász lett. Az egyik testvére már nem él: Scott Ruffalo tragikus módon hunyt el, amikor a Beverly Hills-i otthona előtt egy ismeretlen lelőtte. A gyilkossági ügy máig nem oldódott meg.

A birkózás a sportja
Diákkorában tagja volt az iskolai birkózócsapatnak, sőt a súlycsoportjában az állami bajnokságot is megnyerte egy alkalommal. Így aztán nem volt számára ismeretlen a sport, amikor a Foxcatcher című filmben Oscar-jelölést érően alakított olimpikon birkózót Channing Tatum oldalán, ennek érdekében pedig féléves profi felkészülésben is részt vett.

Közel tíz évig dolgozott pultosként
Csak a harmincas évei közepén lett belőle sikeres színész, előtte egy saját alapítású kis amatőr színtársulatban élte ki a művészi ambícióit, ahol nem csak szerepelt, de rendezett, díszletet épített, és úgy általában mindenes volt. Ebből persze nem tudott megélni, így mellette bárokban dolgozott a pult mögött.

Oscar-díjas alkotó változtatta meg az életét
A neves drámaíró-forgatókönyvíró-filmrendező Kenneth Lonergan (A régi város) a kilencvenes évek második felében fedezte fel Mark Ruffalót, és elhívta szerepelni több olyan színházi előadásba, amik az ő drámáiból születtek. Később pedig szerepet adott neki a Számíthatsz rám című filmjében is, amiben Ruffalo alakítását Marlon Brandóéhoz hasonlították a kritikusok, és a színész egy csapásra befutott.

A Számíthatsz rám című filmjében a színész egy csapásra befutott Forrás: Photo12 via AFP

Lebénult az arca, és elvesztette a hallása egy részét
Az utolsó erőd című film forgatása után a gyakori rosszullétei miatt orvosi vizsgálaton vett részt, ami agydaganatot mutatott ki nála. Rögtön megműtötték, és sikerült teljesen eltávolítani a tumort, de a beavatkozás következtében lebénult az arca, és elvesztette a hallását a bal fülére. Az arcbénulás a színészi karrierje végét jelentette volna, de szerencsére teljesen felépült belőle, a halláskárosodása viszont megmaradt.

Az utolsó erőd című film forgatása után a gyakori rosszullétei miatt orvosi vizsgálaton vett részt, ami agydaganatot mutatott ki nála Forrás: Collection Cinema / Photo12 via AFP

Háromgyerekes apuka
Közel két és fél évtizede él kapcsolatban a színésznő Sunrise Coigney-vel (Nyílt seb, Capfire Stories), aki 2000 óta a házastársa is. Három gyerekük született: két kislány és egy kisfiú.

Mark Ruffalo a családjával Forrás: WireImage/2019 Steve Granitz/Steve Granitz

A barátjával a kedvenc hősüket játszhatták el a mozivásznon
Mark Ruffalo legismertebb szerepe minden bizonnyal a szuperhős Hulk a Marvel-filmekből. Az pedig nem véletlen, hogy épp őt alakítja: már gyerekkorában is rajongója volt Hulknak a képregények révén. Ebben a rajongásában pedig osztozott az egyik legjobb barátjával, Edward Nortonnal, aki szintén játszott Hulkot a filmvásznon.

Legismertebb szerepe minden bizonnyal a szuperhős Hulk a Marvel-filmekből Forrás: Collection Christophel via AFP/© Marvel studios / Paramount pictures/Marvel Studios / Paramount Pictu

Elkötelezett környezetvédő
Nagyon aktív közéleti ügyekben, rendszeresen véleményt nyilvánít a számára fontos kérdésekben, mint például a melegjogok védelme, vagy a háborúellenesség (követelte például Bush elnök felelősségre vonását az iraki beavatkozásért). Leginkább pedig a környezetvédelem terén hallatja a hangját, aminek személyes okai is vannak: egy gázvállalat megpróbálta kisajátítani a családja egyik földjét, ami után Ruffalo alaposan beleásta magát a témába, és azóta a kőzetrepesztéses gázkitermelés egyik legnagyobb ellenzője.

Nem akármilyen gyűjtemény tulajdonosa
Azon kevés színész egyike, aki elmondhatja magáról, hogy megkapta mind a négy EGOT-jelölést. A betűszó az Emmy-, Grammy-, Oscar- és Tony-díjakat rejti, ezek mindegyikére nominálták már Ruffalót.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.