Elhunyt Gál Éva Emese székelyföldi költő, képzőművész

halál Gál Éva Emese Székely
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hatvanhét éves korában, vasárnap meghalt Gál Éva Emese székelyföldi költő, képzőművész - közölte közösségi oldalán a Helikon erdélyi kulturális folyóirat.

Gál Éva Emese Szatmárnémetiben született 1955-ben. Szülővárosában érettségizett a Zene- és Képzőművészeti Középiskolában 1974-ben, a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán szerzett grafikusi diplomát 1980-ban. Gyergyóalfaluban tanított, majd Gyergyószentmiklóson dolgozott muzeológusként.

Forrás: Shutterstock

Az 1970-es évek közepétől rendszeresen közölte írásait az Utunk, az Igaz Szó, az Ifjúmunkás, a Korunk és más folyóiratok. Első verseskötete, az Ajándékgömb 1982-ben jelent meg a Kriterion kiadónál. Ezt további nyolc verseskötet követte. Az 1990-es években újságíróként is dolgozott, a Romániai Magyar Szót tudósította Gyergyószentmiklósról - írja az MTI.

Verseiben, csakúgy, mint publicisztikájában, "borongós, disszonáns hangulatú életérzésből építkezve keresi a harmóniát, és paradox módon meg is találja" - írja róla az Új Magyar Irodalmi Lexikon.
Gál Éva Emese temetése szerdán 13 órakor lesz a gyergyószentmiklósi római katolikus temetőben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.